Ραγδαίες εξελίξεις στον Αντέννα -Παραιτήθηκε ο Γιάννης Μιχελάκης… λόγω δωροδοκίας

Από τη θέση του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Αντέννα παραιτήθηκε πριν από λίγο ο Γιάννης Μιχελάκης.

Όπως είναι γνωστό καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση 9 μηνών με αναστολή για παθητική δωροδοκία. Κατά το κατηγορητήριο είχε λάβει 7,000 ευρώ από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, για να καταθέσει ερώτηση που τον ευνοούσε στη Βουλή, την περίοδο που ήταν βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Μιχελάκης είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα…

Ποινή φυλάκισης εννέα μηνών με αναστολή, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο και πρόστιμο 3.500 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Αντίστοιχη ποινή επιβλήθηκε και στον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ενεργητική δωροδοκία. Και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Την ενοχή τους ζήτησε και ο εισαγγελέας.

Ο επιχειρηματίας και πρώην μέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έδωσε στον «γαλάζιο» πρώην υπουργό 7.000 ευρώ προκειμένου ο δεύτερος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του πρώτου, την περίοδο που βρίσκονταν σε αντιδικία με τον Βίκτωρα Ρέστη.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη μετά από έρευνες που πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι του Πάλλη, εντός του οποίου υπήρχε και πολεμικό μουσείο. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε το αρχείο του Πάλλη, όπου εντοπίστηκαν χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες φιγουράριζε το όνομα του Γ. Μιχελάκη. Ακριβώς δίπλα ήταν σημειωμένο το ποσό των 7.000 ευρώ.

Τα ευρήματα

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο ίδιος ο Πάλλης είχε γράψει σημείωμα σε χαρτί που έφερε τη σφραγίδα του, προσχέδιο κοινοβουλευτικής ερώτησης το οποίο εντόπισαν οι αρχές. Σημειώνεται ότι ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένο, κατέθεσε ο Γ. Μιχελάκης στη Βουλή! Επιπλέον, στο αρχείο του Πάλλη εντοπίστηκε άλλη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Νταβλούρος και είχε σταλεί στον επιχειρηματία από το φαξ των γραφείων της Ν.Δ. στη Βουλή. Η ερώτηση αφορούσε εμπλοκή του Πάλλη σε υπόθεση εξαπάτησης του ΟΤΕ.

Ο μάρτυρας που «έκαψε» τον Μιχελάκη

Καθοριστικό γεγονός για να οδηγηθεί ο Γ. Μιχελάκης στη Δικαιοσύνη και τελικά να καταδικαστεί στάθηκε η ένορκη κατάθεση συνεργάτη του Πάλλη στον εισαγγελέα. Όπως είπε ήταν αυτός που έβαλε σε φάκελο τα χρήματα μετά από εντολή του επιχειρηματία. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι ο Μιχελάκης επισκέφτηκε τον Πάλλη στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2013 ο μάρτυρας, όπως είπε, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι γι’ αυτόν προορίζονταν τα 7.000 ευρώ…

Έκρυβαν επί μήνες τη δικογραφία

Η δικογραφία για την άρση ασυλίας του Γ. Μιχελάκη έφτασε τελικά στη Βουλή στις 30 Απριλίου του 2014, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος είχε ήδη από τον Φεβρουάριο ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να διαβιβάσει.

Είχε μεσολαβήσει στις 8 Απριλίου η πρωτοφανής ενέργεια του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου να επιστρέψει στον Άρειο Πάγο τη δικογραφία με αίτημα για επανέλεγχο της νομικής βασιμότητας της κατηγορίας. Στο τέλος ωστόσο υποχρεώθηκε να την διαβιβάσει καθώς το ανώτατο δικαστήριο του απάντησε ότι «πριν από την αρχική διαβίβασή της είχαμε ήδη προβεί στον υπό του άρθρου 83 του Κανονισμού της Βουλής επιβαλλόμενο έλεγχο και ως εκ τούτου αρμόδια για τα περαιτέρω είναι η Βουλή των Ελλήνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ