Περιβάλλον

Το ρήγμα της Πάρνηθας «έδωσε» τον σεισμό 2,8 ρίχτερ στην Αττική – Στους Θρακομακεδόνες το επίκεντρο

Το ρήγμα της Πάρνηθας «έδωσε» τον σεισμό 2,8 ρίχτερ στην Αττική – Στους Θρακομακεδόνες το επίκεντρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ρήγμα της Πάρνηθας «έδωσε» τον σεισμό 2,8 ρίχτερ στην Αττική – Στους Θρακομακεδόνες το επίκεντρο. Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 4.43 το απόγευμα της Κυριακής στην Αττική.

Σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 2,8 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.

Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Το επίκεντρο του σεισμού, εντοπίζεται στα 15 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας που είχε δώσει τον φονικό σεισμό των 5,9 ρίχτερ, το 1999.

  • Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με ένταση 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα, και άφησε πίσω του 143 νεκρούς, τουλάχιστον 700 τραυματίες και 40.000 άστεγες οικογένειες.

Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γενικού Αστεροσκοποίου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας.

Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ’ ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη, και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, έντασης 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X