Ρόδος- Ανατροπή: Κομμωτής σκηνοθέτησε ληστεία για να σκοτώσει τον συνέταιρό του

Τρία άτομα συνελήφθησαν στη Ρόδο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστείας σε βάρος συνιδιοκτητών κομμωτηρίου στο νησί.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες είναι ένας 33χρονος και δυο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης συμμορίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας, προμήθειας ναρκωτικών, οπλοχρησίας, ψευδορκίας και απειλής.

To χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Την 15η Ιανουαρίου 2018 και περί την 23:30 ώρα καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου πυροβολισμός έξω κομμωτήριο, κατά 27χρονου Αλβανού, συνεταίρου της επιχείρησης.
Αγνωστος δράστης, πυροβόλησε συγκεκριμένα τον 27χρονο, ο οποίος είχε αναχωρήσει με τον θείο του, από το κομμωτήριο και είχε επιβιβαστεί σε ένα τζιπ, μάρκας Hyundai, της επιχείρησης.

Η σφαίρα, 9mm κοντή, διαπέρασε το εμπρόσθιο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και καρφώθηκε στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού, δίχως να πλήξει όμως το θύμα, που είχε δεχτεί στο προηγούμενο διάστημα 3 απειλητικά τηλεφωνήματα από κινητό τηλέφωνο το οποίο αποδείχτηκε Ghost Number και συγκεκριμένα σύνδεση ενεργοποιημένη στο όνομα αχυράνθρωπου.

Από την άρση του απορρήτου του τηλεφώνου αυτού προέκυψε στην πορεία ότι ο χρήστης του μετέβαινε από την Ρόδο στην Αθήνα, ενώ μέσα από ένα πλέγμα συνδέσεων του συγκεκριμένου τηλεφώνου με άλλα ανάλογα προέκυψε ότι υπήρξε επαφή με κινητό του 33χρονου.
Ο τελευταίος περί τα τέλη Μαρτίου είχε προσεγγίσει έναν αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου για να «ενημερώσει» ότι ο 71χρονος ημεδαπός και ο 27χρονος Αλβανός, συνεταίροι του, κατέχουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Την 9η Απριλίου 2018 κατήγγειλε τηλεφωνικά ότι είχε πέσει θύμα ληστείας εντός του κομμωτηρίου του από δύο κουκουλοφόρους, που τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού με σιγαστήρα, τον χτύπησαν, διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος, αφαίρεσαν το περιεχόμενό του και τα χρηματικά ποσά των 1.100 € από το πορτοφόλι του και των 300 € από το ταμείο του καταστήματος, αποχωρώντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας στοιχεία από την προανάκριση της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά και αξιολογώντας στοιχεία, από την «ληστεία» καθώς και από τις αντιφάσεις σε μαρτυρικές καταθέσεις, διαπίστωσαν ότι ο 33χρονος όχι μόνο έκρυβε πληροφορίες αλλά επεδίωξε με διάφορους θεατρινισμούς και μεθοδεύσεις να τους εξαπατήσει και να κατευθύνει την έρευνα σε συγκεκριμένη πορεία.

Το χρηματοκιβώτιο συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, δεν έφερε διάτρηση, που να δικαιολογεί την παραβίασή του, ενώ ανοίχθηκε με την χρήση κλειδιού και συνδυασμού.

Ο 33χρονος, που μετά την «ληστεία», νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, δεν έφερε τραύματα, που να δικαιολογούν την επίθεση, που περιέγραψε ότι δέχτηκε σε δύο καταθέσεις του.
Επιπλέον στο χρηματοκιβώτιο, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν φυλασσόμενα περίπου 400.000 ευρώ την ημέρα την ληστείας αυτό ήταν κενό περιεχομένου.

Προέκυψε ότι τα χρήματα, που ανήκαν στον 71χρονο συνεταίρο του, τα είχε αφαιρέσει με κλειδί, που είχε εξασφαλίσει, από το χρηματοκιβώτιο και για να μην αποκαλυφθεί η υπεξαίρεση, σχεδίασε αρχικά την απόπειρα ανθρωποκτονίας του 27χρονου Αλβανού, επιχείρησε την σύλληψή τους φυτεύοντας ναρκωτικά στην οικία τους και σκηνοθέτησε ακολούθως την ληστεία.
Στην οικία του 33χρονου βρέθηκαν 4 συσκευές τηλεφώνων, δύο ηλεκτρονικές ταμπλέτες, ένα κλειδί του οχήματος του, ένας φάκελος με διάφορα έγγραφα και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Ο 33χρονος, σε ηλικία 5 ετών, μετοίκισε στην Ελλάδα με τους γονείς του και τον αδελφό του, από την Αλβανία. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Από το 1995 μετακόμισε στη Ρόδο. Είναι έγγαμος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών κι από το 2006 λειτουργεί συνοικιακό κομμωτήριο στο βόρειο τμήμα της πόλης της Ρόδου.

Την 15η Σεπτεμβρίου 2017 με τον 71χρονο ημεδαπό και τον 27χρονο Αλβανό, σύστησε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) που ανέλαβε την λειτουργία του κομμωτηρίου και μονάδα μελισσών. Επιπλέον ασχολείται με την ανατροφή πουλερικών.
Υποστηρίζει ότι από το Νοέμβριο του 2017, πέραν της εξάρτησής του στην κοκαΐνη απέκτησε εξάρτηση στον τζόγο και έχασε τεράστια χρηματικά ποσά στο Καζίνο της Ρόδου.

Ο 71χρονος, όπως υποστηρίζει, είχε τοποθετήσει ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο του κομμωτηρίου προς φύλαξη φοβούμενος τα capital controls, πέραν σημαντικών ποσών της τάξεως των 200.000 ευρώ τα οποία συνείσφερε στην εταιρεία που είχαν συστήσει, στην οποία ο ίδιος είχε αναλάβει διαχειριστής.

Τα φυλασσόμενα στο χρηματοκιβώτιο χρήματα τα είχε ξοδέψει στις εξαρτήσεις του, δεν έδινε πλήρη λογαριασμό για την διαχείριση της επιχείρησης και έκανε αποκλειστική σχεδόν χρήση του τραπεζικού λογαριασμού της.

Όταν ο 71χρονος ζητούσε στοιχεία για την διαχείριση μέχρι και τα χρήματα που είχε φυλάξει στο χρηματοκιβώτιο, τα κλειδιά και τον συνδυασμό του οποίου, υποτίθετο ότι είχε μόνο εκείνος, ο 33χρονος το ανέβαλλε, λέγοντάς του, αρχικά, ότι μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του 27χρονου Αλβανού, το χρηματοκιβώτιο είχε σφραγιστεί από την αστυνομία. Στην πορεία σκηνοθέτησε την ληστεία για να δικαιολογήσει την απώλειά τους.

Προέκυψε ότι ο 33χρονος ταξίδεψε στην Αλβανία, όπου αγόρασε το όπλο, τύπου Beretta και μια σιγαστήρα, έναντι 1.500 ευρώ και το μετέφερε στο νησί για να το παραδώσει στον 28χρονο Αλβανό φίλο του, που μαζί με τον 26χρονο ομοεθνή του, ανέλαβαν έναντι αμοιβής ύψους 5.000 ευρώ να υλοποιήσουν το σχέδιο.

Η απόπειρα, όπως είπε αρχικά, θα γινόταν εις βάρος του και ο 28χρονος αντί να πυροβολήσει τον ίδιο… πυροβόλησε την 15η Ιανουαρίου 2018 έξω από το κομμωτήριο τον 27χρονο συνεταίρο του! Το όπλο υπέστη εμπλοκή.
Aπό τις αρχές του ίδιου μήνα με την χρήση κινητού τηλεφώνου «Ghost» απειλούσε τηλεφωνικά τον 27χρονο συνεταίρο του.

Την Δευτέρα του Πάσχα σκηνοθέτησε την ληστεία και έβαλε τους ίδιους Αλβανούς να τον δέσουν με ταινία στην σοφίτα του κομμωτηρίου, να τον χτυπήσουν στο σώμα, να τον φιμώσουν και να τον δέσουν σε μια καρέκλα, να ανοίξουν μια οπή στο χρηματοκιβώτιο και να αφαιρέσουν το περιεχόμενο του ενώ ο ίδιος πυροβόλησε με το ίδιο όπλο σε μια ντουλάπα.

Οι κινήσεις τους κατεγράφησαν από το εσωτερικό κύκλωμα μαγνητοσκόπησης.
Με τους δύο συνεταίρους του, έκαναν χρήση ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και κάνναβης. Ο ίδιος φέρεται να τους είχε μυήσει στην χρήση κοκαΐνης την οποία αγόραζε και μετέφερε από την Αλβανία και την Αθήνα σε σημαντικές ποσότητες.

Τους είχε μάλιστα πείσει ότι ήταν συνεργάτης της αστυνομίας, ενώ προσπάθησε να τους ενοχοποιήσει, φυτεύοντας σε αποθήκη της οικίας του 71χρονου κοκαΐνη βάρους 47,5 γραμμαρίων, μια συσκευασία με κάνναβη βάρους 544 γραμμαρίων, ένα γεμιστήρα τυφεκίου Καλάσνικοφ και 21 σφαίρες και ακολούθως ενημέρωσε αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου για την ύπαρξη των ναρκωτικών, προκειμένου να διενεργηθεί επιχείρηση για την σύλληψή τους και πιθανότατα να προφυλακιστούν για να κερδίσει χρόνο με τα λεφτά που είχε αφαιρέσει.

Στην οικία του 71χρονου μετά από έρευνα, που έγινε κατόπιν της ομολογίας του, πέραν των «φυτεμένων» ναρκωτικών βρέθηκε ένα πλαστικό κουτί με κάνναβη βάρους 2,2 γραμμαρίων, ένα όπλο replica, 4 αμπούλες αερίου, ένα μεταλλικό κουτί με φυσίγγια αεροβόλου, ένα πτυσσόμενο γκλόμπ και 25.000 ευρώ.

Ο 28χρονος Αλβανός εργάζεται ως υδραυλικός και είχε γνωρίσει τον 33χρονο το 2015 όταν ανέλαβε εργασίες στο κομμωτήριο. Ανέπτυξαν σχέσεις και όπως διατείνεται τον είχε κεράσει κοκαΐνη 3 φορές παρότι ο ίδιος δεν είναι χρήστης ναρκωτικών. Αρχικά του ανέθεσε να εκφοβίσει τον 27χρονο, βάζοντάς τον να του ξεφουσκώσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου του, ενώ στην πορεία τον έπεισε να τον βγάλει από την μέση προκειμένου να μείνει η περιουσία του 71χρονου στον ίδιο και όχι στον 27χρονο, διότι είχε διαθήκη με την οποία κατέλειπε όλη του την περιουσία στην ΙΚΕ. Του παρέδωσε το όπλο και του υποσχέθηκε ότι αν σκότωνε τον 27χρονο θα του έδινε 500.000 ευρώ!

Με τον 26χρονο ομοεθνή του κρύφτηκαν απέναντι από το κομμωτήριο σε θάμνους την 15η Ιανουαρίου και όταν είδε να βγαίνει από το κομμωτήριο ο 27χρονος με τον θείο του και να πηγαίνει προς το τζιπ που οδηγεί πυροβόλησε προς την κατεύθυνσή του. Το όπλο υπέστη εμπλοκή και έφυγαν.
Ο 33χρονος του παρέδωσε ένα κινητό τηλέφωνο για να συνομιλούν με αυτό ενώ όπως είπε τον έπεισε να κάνει την εικονική ληστεία προκειμένου να αποζημιωθεί με τον ποσό των 500.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία.
Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 28χρονου βρέθηκε το κλειδί του χρηματοκιβωτίου και ένα βαζάκι με υπολείμματα κάνναβης.

Ο 26χρονος Αλβανός, γνώρισε τον 33χρονο, προ διετίας όταν ανέλαβε εργασίες τοποθέτησης γυψοσανίδων στο κομμωτήριο. Υποστήριξε ότι τον Ιανουάριο του 2018 ο 33χρονος υποσχέθηκε στον ίδιο και στον 28χρονο αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ για να εκφοβίσουν με τηλεφωνικές απειλές τον 27χρονο συνεταίρο του με εικονική απόπειρα εις βάρος του.
Αφού περιέγραψε την απόπειρα υποστήριξε ότι η εικονική ληστεία αποσκοπούσε στο να αποζημιωθεί από ασφαλιστική ο 33χρονος με ποσό της τάξεως των 100.000 – 150.000 ευρώ.
Στην έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκε μικροποσότητα χασίς.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Ο 71χρονος, κάτοικος Καλυθιών, είναι άτομο με σημαντική ρευστότητα την οποία απέκτησε από την πώληση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, πριν ασχοληθεί με γεωργικές εργασίες. Υποστηρίζει ότι πέραν των 400.000 ευρώ που είχε τοποθετήσει στο χρηματοκιβώτιο του κομμωτηρίου προς φύλαξη φοβούμενος τα capital controls και την συνεισφορά του στην ΙΚΕ ύψους 200.000 ευρώ είχε δώσει στον 33χρονο ακόμη 40.000 ευρώ προκειμένου να τα βγάλει στην Αλβανία και να τα χρησιμοποιούσε σε κάποιο ταξίδι του εκεί.

Ο 33χρονος του είχε πει ότι είναι κρυφός αστυνομικός και μάλιστα του είχε δείξει το πιστόλι το οποίο μετέπειτα χρησιμοποίησε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και στην σκηνοθετημένη ληστεία.

Πιθανολόγησε ακόμη ότι τον μύησε στην κοκαΐνη για να τον έχει υπό έλεγχο.
Χρήση κοκαΐνης έκαναν όπως είπε στην Αλβανία για πρώτη φορά, ενώ ο 33χρονος στην επιστροφή τους μετέφερε μαζί του ένα βραχάκι κοκαΐνης.

Ο 27χρονος, που εργαζόταν ως βοηθός σε γεωργικές εργασίες στον 71χρονο είχαν αναπτύξει σχέση γιού – πατέρα. Ο 71χρονος είχε επιχειρήσει μάλιστα να τον υιοθετήσει ενώ τον έχει βαπτίσει.

Ο 71χρονος είχε δυσαρεστηθεί με τον 33χρονο διότι είχε αφήσει απλήρωτο το προσωπικό του κομμωτηρίου αλλά και γενικότερα με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης και είχε σκοπό να ακυρώσει την διαθήκη του με την οποία άφηνε την περιουσία του στην ΙΚΕ.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ