«Σαφάρι» επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ!

ΔΕΗ λιγνίτες
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιριών και funds εν όψει του market test για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

Μετρά τις δυνάμεις της η κυβέρνηση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος στο market test που αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο αποτελεί υψηλό διακύβευμα για την κυβέρνηση και την ίδια τη ΔΕΗ. Κι αυτό διότι από την επιτυχία του θα εξαρτηθεί το εάν θα τεθεί θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων.

Υπό αυτή την πίεση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με εγχώριους και ξένους δυνητικούς επενδυτές και προσπαθεί να φέρει κοντά μεγάλους καταναλωτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα των 40 δυνητικών επενδυτών στους οποίους θα απευθύνει προσκλητήριο, η ΔΕΗ περιλαμβάνει και ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η Αλουμίνιον, η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ, οι τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως επίσης και τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της Motor Oil.

Λιγνιτικές μονάδες – Βιομηχανίες: Σχέση αλληλεξάρτησης

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό έχουν ανάγκη από προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Από την άλλη οι μεγάλες και σταθερές καταναλώσεις μπορούν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα που έχουν οι λιγνιτικές μονάδες στη βάση της υπογραφής διμερών προθεσμιακών συμβολαίων. Δυνατότητα που θα προσφέρει η αγορά με την ολοκλήρωση της μετάβασής της στο ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχο (target model) που προβλέπεται για τις αρχές του 2018, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μετατεθεί για πολύ αργότερα.

Οι δύο αυτοί παράμετροι δημιουργούν προϋποθέσεις για συμμετοχή των ενεργοβόρων βιομηχανιών στο market test μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων με ενεργειακές εταιρίες που είναι οι κατ’ εξοχήν αποδέκτες του προσκλητηρίου της ΔΕΗ και της DGcomp.

Με αυτές τις δυνατότητες συνδέεται η έκκληση που απηύθυνε ο κ. Παναγιωτάκης προς τη βιομηχανία για ενεργή και άμεση εμπλοκή με την ηλεκτροπαραγωγή.

Ο κ. Παναγιωτάκης έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με τις παραπάνω ενεργοβόρες βιομηχανίες και φέρεται να έχει εισπράξει το κατ’ αρχήν και υπό προϋποθέσεις ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, η τελική στάση τους θα καθορισθεί από τους όρους της σχετικής προκήρυξης και από το κατά πόσον η αγορά θα απαλλαγεί από στρεβλώσεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ