Επιλογές

Σάλο προκαλεί τηλεοπτική σειρά του BBC για την άλωση της Τροίας και το μαύρο Αχιλλέα (pics)

Σάλο προκαλεί τηλεοπτική σειρά του BBC για την άλωση της Τροίας και το μαύρο Αχιλλέα (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σάλο έχει προκαλέσει η τηλεοπτική σειρά του BBC για την άλωση της Τροίας και το μαύρο Αχιλλέα. Το βρετανικό δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τη νέα σειρά «Troy: Fall of a City», προκαλώντας αγανάκτηση σε αρκετούς φίλους των τηλεοπτικών σειρών.

Η νέα συμπαραγωγή από Netflix και BBC βρέθηκε εν μέσω σκληρής κριτικής ήδη προτού ακόμα αρχίσει να προβάλλεται ο πρώτος από τους οκτώ κύκλους που έχουν προαναγγελθεί.

Η «πτώση μιας πόλης» όπως είναι ο τίτλος της νέας σειράς που γυρίστηκε για το BBC για 11,5 εκατομμύρια δολάρια στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, για την άλωση της Τροίας, έχει προκαλέσει σάλο για την μη ακριβή απόδοση του μύθου.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αντίδραση υπάρχει για τον Αχιλλέα, τον Πάτροκλος, τον Δία και άλλους ήρωες του μύθου που θα τους υποδυθούν μαύροι ηθοποιοί. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει η θεωρία, «αφού είναι μύθοι μπορούν να εκφραστούν και διαφορετικά, ενώ κάποια από τα χαρακτηριστικά μπορούν να αλλάξουν.» 

Τον Αχιλλέα, τον υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός David Gyasi με καταγωγή από την Γκάνα, ο οποίος έχει παίξει στις ταινίες Interstellar, Cloud Atlas και Man in an Orange Shirt.

H σειρά βασίστηκε και στο βιβλίο «Μαύρη Αθηνά» του Βρετανού καθηγητή Μάρτιν Μπερνάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα για την καταγωγή του κλασικού πολιτισμού, διαρκεί πάνω από τριάντα χρόνια με κύριους αντιπάλους την Αμερικανίδα καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας Μαίρη Λέφκοβιτς και τον Βρετανό καθηγητή Μάρτιν Μπερνάλ.

Τριάντα χρόνια τώρα παρακολουθούμε μια διαμάχη άνευ προηγουμένου στον χώρο των κλασικών σπουδών, με εκτενείς συζητήσεις στα πανεπιστήμια και στα σχολεία και με πρωτοφανή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γύρω από το βιβλίο του Μάρτιν Μπερνάλ «Μαύρη Αθηνά»-Οι Αφροασιατικές ρίζες του κλασικού πολιτισμού.

Ο πρώτος τόμος της «Μαύρης Αθηνάς», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1987 με υπότιτλο-Το μύθευμα της αρχαίας Ελλάδας 1785-1985, έκανε αμέσως γνωστό τον συγγραφέα του ως υποστηρικτή των σημιτικών λαών και των πολιτισμών τους απέναντι στους γερμανούς προπαγανδιστές και άλλους αντισημίτες του 19ου και του 20ού αιώνα.

Συγκεκριμένα, ο Μπερνάλ υποστήριξε ότι για λόγους ρατσισμού και αντισημιτισμού οι δυτικοί κλασικιστές και ιστορικοί της αρχαιότητας έχουν αποκρύψει την πραγματικότητα σχετικά με τη συμβολή των αρχαίων Φοινίκων και των αρχαίων Αιγυπτίων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο «Guardian» αφιέρωσε ένα δισέλιδο άρθρο στον πρώτο τόμο και από τότε διάφοροι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί ιδιοποιήθηκαν τη νέα θεωρία, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Τζον Χέντρικ Κλαρκ ότι«οφείλουν να παραδεχθούν πως τα θεμέλια αυτού που ονομάζεται δυτικός πολιτισμός τέθηκαν από μη Ευρωπαίους».

Παρ΄ όλα αυτά δεν άργησαν να εμφανιστούν οι δριμείες επικρίσεις των κλασικιστών, οι οποίες έδωσαν νέα τροφή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η υπόθεση του Μπερνάλ ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν αφρικανικής προέλευσης προκάλεσε τη χλεύη, ενώ σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το «60 Μinutes» του τηλεοπτικού δικτύου CΒS βγήκε το συμπέρασμα πως η θεωρία αυτή ήταν βασικά μια προσπάθεια να εφοδιαστούν οι μαύροι με αυτοεκτίμηση ώστε να αισθανθούν ότι είναι μέρος της πορείας προόδου της ανθρωπότητας.

Ενώ το 1991 κυκλοφόρησε και ο δεύτερος τόμος με τις υποτιθέμενες αρχαιολογικές αποδείξεις της νέας θεωρίας. Οι σελίδες του βιβλίου έγιναν προς συζήτηση και εξίσου εντάθηκαν οι αντιδράσεις των ελληνιστών, αιγυπτιολόγων και ειδικών σε θέματα της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι αποδοκίμαζαν τις αδόκιμες μεθόδους του και τα αβάσιμα συμπεράσματά του.

Η δρ Μary Lefkowitz, καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας στο Wellesley College της Μασαχουσέτης, ήταν η πρώτη πανεπιστημιακή που καταφέρθηκε δημοσίως εναντίον της σχολής που ξεκίνησε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ Μartin Βernal εμφανιζόταν συχνά σε τηλεοπτικά προγράμματα και αρθρογραφούσε σε εφημερίδες όπως οι «Νew Υork Τimes». Έχει δεχθεί συχνά δημόσιες προσωπικές επιθέσεις από εξτρεμιστές αντιπάλους της, οι οποίοι την κατηγορούν για ρατσισμό, υπερσυντηρητισμό και πολλά άλλα…

«Ο Μπερνάλ ισχυρίζεται ότι τη 2η χιλιετία π.Χ.η Ελλάδα αποικίστηκε από Αιγυπτίους και Φοίνικες. Κατά την άποψή του,περίπου το 25% του ελληνικού λεξιλογίου- δηλαδή σχεδόν οτιδήποτε δεν είναι ινδοευρωπαϊκό- μπορεί να προήλθε από αυτές τις πηγές. Μεταγενέστεροι Έλληνες ομολόγησαν την οφειλή τους σε αυτούς τους λαούς και οι μύθοι τους σχετικά με τον αποικισμό την έλευση του Δαναού από την Αίγυπτο, του Κάδμου από τη Φοινίκη πιθανόν να περιέχουν ιστορικές μνήμες. Αυτή η θεωρία της προέλευσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, όπως ισχυρίζεται, επικρατούσε μέχρι τον 18ο αιώνα.

Ομοίως, η ετυμολογία που προτείνει ο Μπερνάλ για πολλά ονόματα αρχαίων ελληνικών πόλεων είναι ιδιαιτέρως αμφίβολη και απίθανη. Καμία από τις ετυμολογικές προτάσεις που προτείνει ο Μπερνάλ- όπως ότι η Λάρισα προέρχεται από το αιγυπτιακό τοπωνύμιο R-3ht, ή ότι ακόμη και το όνομα της Αθήνας προέρχεται από την Αφρική– δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που γλωσσολόγοι έχουν καταγράψει και υποστηρίξει: ότι τα ελληνικά είναι κατά βάση μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που περιλαμβάνει κάποιες λέξεις-δάνεια από τους γείτονές της. Ιδιαίτερα αφότου αποκρυπτογραφήθηκε η Γραμμική Β το 1952 έγινε σαφές ότι τα ελληνικά χρησιμοποιούνταν από τον 16ο ως τον 12ο αι. π.Χ. σε οικισμούς όπως οι Μυκήνες και η Κνωσός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X