Χωρίς Κατηγορία

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1990: Η απόπειρα δολοφονίας που καθήλωσε τον Σόιμπλε σε αναπηρικό καρότσι (pics&vid)

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1990: Η απόπειρα δολοφονίας που καθήλωσε τον Σόιμπλε σε αναπηρικό καρότσι (pics&vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης η οποία τον καθηλώνει στο αναπηρικό καρότσι.

Τις εκλογές είχε προκηρύξει ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, τον Δεκέμβριο του 1990, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης, ελπίζοντας σε μία θριαμβευτική επικράτηση της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας, που την αποτελούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
  • Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κολ

Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κολ, ήταν τότε ο πασίγνωστος και στην Ελλάδα σήμερα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στα 48 του, πρώην εφοριακός, ήταν ένας φιλόδοξος πολιτικός, που εκλεγόταν βουλευτής από το 1972, δηλαδή σε ηλικία 30 ετών.

Πριν τις εκλογές, πραγματοποίησε μια περιοδεία στην εκλογική του περιφέρεια στο κρατίδιο Βάδης-Βυτεμβέργης. Στις 12 Οκτωβρίου, μίλησε σε μια μπυραρία σε ένα μεγάλο χωριό, το Όπεναου. Στην συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 300 άτομα. Μαζί και ο παρολίγον δολοφόνος του.

Μετά από την ομιλία, γύρω στις 10 το βράδυ, ο Σόιμπλε άνοιξε διάλογο με τους ψηφοφόρους του. Ο 31χρονος βοηθός τοπογράφου Ντίτερ Κάουφμαν, έβγαλε ένα περίστροφο και πυροβόλησε τρείς φορές προς την μεριά του Σόιμπλε.

Μια σφαίρα τον χτύπησε στο δεξί μάγουλο και η άλλη στην σπονδυλική στήλη. Η τρίτη χτύπησε έναν από τους σωματοφύλακές του. Ο Σόιμπλε φώναξε: «δεν αισθάνομαι το πόδι μου».

Μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί έδωσαν αγώνα για να τον κρατήσουν στην ζωή. Τα κατάφεραν όμως η σφαίρα στην σπονδυλική στήλη είχε κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, με αποτέλεσμα ο Σόιμπλε να μείνει παράλυτος για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο δράστης της επίθεση ήταν γιος δημάρχου της περιοχής που παλαιότερα είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και αντιμετώπιζε ψυχικές διαταραχές.

Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος για τον «ψυχολογικό και σωματικό τρόμο», που του ασκούσε.

Την επόμενη χρονιά έγινε η δίκη του, αλλά κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, λόγω της βαριάς μορφής σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε. Έμεινε σε ψυχιατρικό ίδρυμα μέχρι το 2004, όταν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη με άνεση βουλευτής τον Δεκέμβρη, με την δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη όταν στην 5η επέτειο από την απόπειρα δολοφονίας του, συγχωρέσε δημόσια τον δράστη.

Ο Σόιμπλε υπήρξε για οκτώ χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (πρόσφατα έγινε Πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου) και ασχολείται ενεργά με τα κινήματα και της οργανώσεις αναπήρων. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Παραπληγικών Γερμανίας (DSQ) και του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, που εδρεύει στη Ζυρίχη.

  • Ποιος ήταν ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης, Ντίτερ Κάουφμαν, ήταν γιος δημάρχου της περιοχής και στα νιάτα του, θέλοντας να αναζητήσει την προσωπική του ελευθερία και την αυτοεπιβεβαίωση, έφυγε από τη Γερμανία και έζησε για πολλά χρόνια στην Ασία. Επίσης, ο Κάουφμαν υπήρξε χρήστης ναρκωτικών, γεγονός που του δημιούργησε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στους αστυνομικούς, που τον συνέλαβαν, δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος, και με δεδομένο ότι ο Σόιμπλε αποτελεί σύμβολο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήθελε με την πράξη του αυτή να του προκαλέσει ψυχολογικό αλλά και σωματικό τρόμο.

Το Μάιο του 1991, προσήχθη σε δίκη, αλλά κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, καθώς έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια, με αποτέλεσμα να εγκλεισθεί σε ψυχιατρείο και να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

  • Η πολιτική «εκτόξευση» του Σόιμπλε

Αρχικά, υπήρχαν επιφυλάξεις για το εάν ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του επιτυχώς, όμως έξι μόλις εβδομάδες μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο επέστρεψε στους γνώριμους ρυθμούς της ζωής του, αλλά και στο πολιτικό του γραφείο, αποδεχόμενος το παιχνίδι που του επιφύλαξε η μοίρα.

Η απόπειρα δολοφονίας του εκτόξευσε τη δημοφιλία του. Εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής στις εκλογές, που διεξήχθησαν στις 2 Δεκεμβρίου 1990, συνεχίζοντας την πολιτική του καριέρα από το αναπηρικό καροτσάκι. Η δημοφιλία του αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στις 12 Οκτωβρίου 1995, όταν συγχώρεσε δημοσίως τον παρ’ ολίγον δολοφόνο του.

Το 1991 ο καγκελάριος της ενοποίησης, Χέλμουτ Κολ, του παρέδωσε τα ηνία του CDU, και ο Σόιμπλε επέστρεψε δριμύτατος στην κεντρική πολιτική σκηνή ως πρόεδρος πλέον της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Ο Κολ του αναγνώριζε έτσι τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραμάτισε, από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται σε κεντρική φιγούρα της γερμανικής πολιτικής. Στη Γερμανία θεωρήθηκε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, που ανέδειξε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Χέλμουτ Κολ.

Μάλιστα, πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη πως ήταν πολύ πιθανόν να είχε περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας, αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχαναν τις εκλογές του 1998 και δεν βρισκόταν στο δρόμο του η ανατολικογερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X