Σαν σήμερα, 1η Μαΐου η μέρα των εργατών

Την 1η Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων  στη νεότερη εποχή.

Την 1η  Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Εκείνη αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων  στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. η διαδήλωση καταστέλλεται αιματηρά από την αστυνομία με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δεκάδες διαδηλωτές.

Η Β’ Διεθνής διατυπώνει το 1889 την πρόταση να επαναληφθούν οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο την Πρωτομαγιά του 1890.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. `Ενα χρόνο αργότερα, οι 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα. Λήγει τελικά με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο συλλαμβάνεται ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης.

Το 1936 ξεκινούν γεγονότα με τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Γίνεται κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίζεται με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε  η αστυνομία και ο στρατός.  Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ`εκείνο το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Οι συγκεντρώσεις διαλύθηκαν με πυροβολισμούς και το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν τουλάχιστον 12 νεκροί και 300 τραυματίες. Από τις δολοφονίες των εργατών, εμπνεύστηκε ο Ρίτσος κι έγραψε για τον «Επιτάφιο».

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Δείτε ακόμη:

Από 1η Μαΐου οι Δήμοι θα μπορούν να κάνουν πλειστηριασμό σε όποιον οφείλει 500 ευρώ

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά λόγω απεργίας της ΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ