Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: Σείεται η γη από τους μετασεισμούς – Στους 29 οι νεκροί

Σεισμός Τουρκία: Σείεται η γη από τους μετασεισμούς – Στους 29 οι νεκροί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στους 29 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης.

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια ενώ οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, γύρω στις 18.30 σήμερα (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του Ντογκανιόλ, μια πόλη κοντά στο Ελαζίγ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο Σοϊλού.

Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι 128 τραυματίεςεκ εκ των συνολικά 1.130 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από χθες το βράδυ, ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Ο Κουρούμ προσέθεσε ότι μια ομάδα 368 μελών βρίσκεται στο σημείο για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Ξύπνησαν μνήμες από το μεγάλο σεισμό του 1999

Δεν είναι αυτός ο μόνος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια που έχει χτυπήσει τη γείτονα χώρα και η οποία μετρά ξανά νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς: Πριν από 11 χρόνια, τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τον μεγάλο σεισμό 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου μισό εκατομμύριο έμειναν άστεγοι μετά από το χτύπημα του εγκέλαδου.

Αλλά και το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

«Είδα το κτίριο να καταρρέει»

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. Είναι ένας από τους πολλούς κατοίκους της περιοχής που είδε μέσα σε μια στιγμή τον πανικό, τον φόβο και την καταστροφή γύρω του.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην ανατολική Τουρκία, μεταξύ αυτών στο Τούντζελι, τα Άδανα και η Χατάι, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Περιμένουν εξίσου ισχυρό μετασεισμό

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, της τάξης 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί, όπως εξήγησε, ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι «αναμένεται νέος εξίσου μεγάλος σεισμός τις επόμενες ώρες ή ημέρες».

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.

Η «προφητική» ανάρτηση του Γεράσιμου Χουλιάρα

«Προφητική» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την ανάρτηση του Γεράσιμου Χουλιάρα στο facebook, σχετικά με τον σεισμό που ταρακούνησε την Τουρκία και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το πρωί της Παρασκευής είχε προχωρήσει σε δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook στην οποία ανέφερε:

«Με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, πού δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% και δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετα τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή.

Earthquake Potential for Turkey today is at 86.7% remaining quite high even after the magnitude 5.6 Richter earthquake two days ago. These calculations use the following model :”Global Seismic Nowcasting With Shannon Information Entropy”» προειδοποιώντας έτσι για ενδεχόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1023293531390768&id=100011303911235

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας επανήλθε με νέα δημοσίευση στην οποία έγραφε: «6,9 Ρίχτερ σε Τουρκία ΜΕΣΑ έπεσα; Όχι είναι πιο ανατολικά από εκεί που τον υπολόγισα το πρωί, από την προκαταρκτική λύση» απαντώντας ενδεχομένως σε αρνητικά σχόλια που δέχθηκε.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1023700974683357&id=100011303911235

Η στιγμή του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία

Δείτε βίντεο στο οποίο φαίνεται πόσο ισχυρή ήταν η δόνηση.

Ο σεισμός καταγράφηκε από τις κάμερες των εκπομπών που βρίσκονταν σε ζωντανή μετάδοση εκείνη την ώρα.

Χαρακτηριστικά είναι βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις και δείχνουν τι επικράτησε κατά το σεισμό.

Στο βίντεο διακρίνονται οι παρουσιαστές τηλεοπτικής εκπομπής του καναλιού TRT2 σε ζωντανή μετάδοση να κουβεντιάζουν με τους καλεσμένους την ώρα που χτυπά ο Εγκέλαδος.

Σε άλλο βίντεο από τοπικό κανάλι διακρίνεται ο παρουσιαστής με τους καλεσμένους την ώρα που συζητούν και ο σεισμός χτυπά το στούντιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X