Σήμερα το ραντεβού Τσίπρα-Τραμπ – Στόχος η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ

Οι αμερικανικές επενδύσεις, η αμυντική συνεργασία, η ενέργεια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης στις 19:00, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρωθυπουργός με το ταξίδι του, προσδοκά από τις ΗΠΑ θετικές δηλώσεις για την Οικονομία και την Ελλάδα. Από την πλευρά τους, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να διαπιστώσει αν η Ελλάδα θα διαδραματίσει ένα ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος να συνάδει με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου, επιχειρώντας να πείσει τον Αμερικάνο πρόεδρο για το πώς η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Μεταξύ άλλων, που θα συζητηθούν, θα είναι το προσφυγικό ένα ανοιχτό θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς, καθώς συνδέεται και με θέματα ασφαλείας, επομένως η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρας θα στείλει μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να απασχολήσουν και θέματα , όπως η αεροναυτική βάση της Σούδας, η συμφωνία της οποίας αναβαθμίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες για ένα χρόνο.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς είναι σε εξέλιξη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 και την αγορά των F-35.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές του Αμερικανού προέδρου και επιχειρεί συχνά-πυκνά να καθοδηγήσει τους εκάστοτε συνομιλητές του, έτσι ώστε αυτοί να υιοθετήσουν την πιο αποτελεσματική και παραγωγική προσέγγιση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μάθει πολύ καλά πώς αντιδρά ο Ντόναλντ Τραμπ (έχει κάνει φροντιστήριο) γι’ αυτό δεν τον «φοβάται», γιατί γνωρίζει καλά τους εξής βασικούς τρόπους επικοινωνίας:

 • Λατρεύει τα δώρα-«Δούρειος Ίππος» .
 • Όχι πολυλογίες… Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Προτιμάει τις σύντομες, απαντήσεις των 20-30 δευτερολέπτων.
 • Μην υποθέτετε ότι γνωρίζει την ιστορία κάθε χώρας και τις λεπτομερείς που την συνοδεύουν. Πάντα ξεκινάμε με έναν κατατοπιστικό, αλλά σύντομο πρόλογο.
 • Κομπλιμέντα για την εντυπωσιακή εκλογική νίκη του, αλλά μην μπείτε σε λεπτομέρειες.
 • Σύγκριση με τον Ομπάμα που τον τιμά .
 • Χάρισέ του τον πρώτο γύρο, πεινάει για νίκες. Μην μπαίνετε μέσα με λίστες αιτημάτων, να έχετε κάτι να προσφέρετε για να ζεστάνετε το έδαφος. Λατρεύει τις συμφωνίες, είναι πραγματιστής και δεν μπορεί να αποτινάξει τον μανδύα του επιχειρηματία.
 • Έχει διάσπαση προσοχής. Διακόπτει την κουβέντα και χάνει το ενδιαφέρον του πολύ σύντομα.
 • Οι μεταφραστές τον ενοχλούν. Δεν τους έχει συνηθίσει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάει αγγλικά με τον συνομιλητή του.
 • Επικοινωνιακός, φιλικός. Για τον Τραμπ η χημεία και η προσωπική επαφή μετράει και ενδέχεται να κάνει και την διαφορά.
 • Κράτα επαφή, εκτιμάει όσους προσπαθούν να έχουν μία σταθερή επικοινωνία μαζί του. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επικοινωνεί ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα.
 • Λατρεύει τις αναφορές στην οικογένειά του. Αν κάποιος καλέσει κάπου την κόρη του ή στραφεί σε εκείνη με ένα κομπλιμέντο ή απλά την συμπεριλάβει στην κουβέντα έχει κερδίσει πόντους.
 • Είναι διαχυτικός. Του αρέσουν οι δυνατές χειραψίες τα αστεία και το καλό ουίσκι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ