Επιλογές

Σκάνδαλο Novartis: Ο Φρουζής κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και αθωώνει υπουργούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σκάνδαλο Novartis: Ο Φρουζής κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και αθωώνει υπουργούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο Novartis: Ισχυρισμοί από τον κ.Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή, που επιχειρεί να αθωώσει υπουργούς που με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους ευνόησαν τη Novartis, είτε με την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά (το απαγόρευε ακόμα και η τρόικα), είτε με τις πολύ μικρότερες μειώσει τιμών (2% ως 3% στη Novartis και 20% κατά μέσο όρο στις άλλες εταιρείες), είτε με την επιστροφή 140 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο προς της Novartis, την ώρα που οι άλλες εταιρείες δεν έπαιρναν τίποτα ή έπαιρναν ψίχουλα.

-->

Είπε, επίσης, ότι είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα πριν το 2015, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ο τζίρος της Novartis εκτοξεύτηκε (το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και στελέχη της ΝΔ στις τηλεοπτικές εμφανίσεις).

Πιο αναλυτικά:

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι πριν από το 2015 είχε συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τον (μετέπειτα υπουργό Υγείας) Ανδρέα Ξανθό «πολλές φορές» αλλά και «τρεις φορές με τον Σταθάκη». «Συναντήθηκα πριν από το ’15 και με τον Τσίπρα, πριν από το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά που μείωνε τις τιμές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε».

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis υποστήριξε ότι “ο τζίρος εκτοξεύτηκε επι ΣΥΡΙΖΑ“, κάνοντας μάλιστα λόγο για “αλματώδη αύξηση”.

«Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ τον Σαμαρά prive, δεν μετέφερα ποτέ προς αυτόν, κάτι τροχήλατο, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα», φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τον πρώην πρωθυπουργό «τον συνάντησα σε μία μεγάλη εκδήλωση παρουσία της Μέρκελ. Εκεί είχα κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, δίπλα μου καθόταν στον Δασκαλόπουλος».

«Ήμουν επιθετικός προς την γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει. Η τοποθέτησή μου για τα χρέη προς την φαρμακοβιομηχανία έπαιξαν στον τύπο», φέρεται να είπε επίσης ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Πρόσθεσε πως ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης “έφυγε το 2014 και εγώ το 2015″.

«Με έκλεβε η γραμματέας μου»

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεσή του υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη «επί 3 χρόνια με έκλεβε. Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια, χειριζόταν απ’ όλα, προσωπικά μου πράγματα, φροντιστήρια παιδιών κλπ. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία».

Είπε επίσης πως “τον Μανία τον γνώριζα και ως έναν άνθρωπο προσπαθούσε να βγάζει άκρη με τα δελτία τιμών”.

Τι είχε αναφέρει πιο πριν

Αρχικά υπήρχε ένταση…

Η ένταση δεν έλειψε ούτε αυτή τη φορά, με τη συνεδρίαση να ξεκινά με… συζήτηση για το πως έγιναν οι διαρροές της πρώτης του κατάθεσης. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, μάλιστα, φέρεται να είπε πως «είδα κι εγώ ότι υπήρξαν διαρροές, αλλά όχι από εμένα».

Η κατάθεση

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής στα όσα έχει μπει μέχρι στιγμής στο… δεύτερο μέρος της παρουσίας του στην Προανακριτική, επιμένει ότι δεν κλήθηκε ποτέ από τους εισαγγελείς για να καταθέσει και πως δεν του έχει δοθεί αντίγραφο της δικογραφίας.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένουν πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως δεν κλήθηκε να καταθέσει γιατί αυτό είχε γίνει τρείς φορές: τον Φεβρουάριο του ’18, τον Μάρτιο του ‘19 και τον Απρίλιο 19 κι εκείνος επέλεξε να στείλει υπόμνημα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναφερόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο είπε πως τον έχει δει μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας μαζί με άλλα περίπου 20 άτομα, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία, όπως φέρεται να είπε, τον κάλεσε όχι για να καταθέσει αλλά “για να της πω αυτά που ήθελε“.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται, επίσης, να είπε ότι πριν από το 2015 είχε συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τον (μετέπειτα υπουργό Υγείας) Ανδρέα Ξανθό «πολλές φορές» αλλά και «τρεις φορές με τον Σταθάκη». «Συναντήθηκα πριν από το ’15 και με τον Τσίπρα, πριν από το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά που μείωνε τις τιμές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε».

Μπαίνοντας στην αίθουσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούνης, επεσήμανε πως «η ΝΔ θεωρεί σκευωρία το σκάνδαλο με προστατευόμενους μάρτυρες, με αποφάσεις που εγκρίθηκαν από τρεις αντιεισαγγελείς και τώρα κατασκευάζει εντυπώσεις με βάση ένα κατηγορούμενο τον Φρουζή και ένα πολιτικό πρόσωπο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X