Σκάνδαλο Novartis: Προανακριτική επιτροπή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα θα ζητήσει η κυβέρνηση

«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγοντας τα χαρτιά της κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis.

Τη σχετική πρόταση θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα.

Όπως είπε, «εφόσον συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή, θα αποφασίσει για όλα τα νομικά ζητήματα. Σκοπός η συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας. Ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά δεν θα δείξουμε επιείκεια σε όποιον καταχράστηκε δημόσιο χρήμα».

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μία πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο, καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

«Περιμένουμε από τα κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα. Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Πρώτος απ’ όλους πρέπει να το σεβαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ καταλόγισε προφανή πολιτικό πανικό, υπό τον οποίο «εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ή ακόμη -πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω- και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Κάλεσε και τη ΝΔ και τα άλλα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν τις «προσβολές στη Δικαιοσύνη». Σημείωσε δε ότι η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως καθεστώς κουκουλοφόρων το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, «προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη και τη διεθνή νομιμότητα»».

Novartis: Ποιους πολιτικούς «δίνει» το FBI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ