Σκληρό παιχνίδι κατασκόπων και χειραγώγησης στα Σκόπια

δημοψήφισμα στα Σκόπια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για πράκτορες, για κατασκόπους και ξένες δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνακόλουθη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι την υποτιθέμενη (αποδείξεις δεν έχουν παρουσιαστεί) υπονομευτική δουλειά την έκανε η Ρωσία. Αυτή κατήγγειλε με δηλώσεις του και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς.

Ομως, το παιχνίδι φαίνεται πως είναι πιο σύνθετο, πιο σκληρό και με περισσότερο διαπλεκόμενα συμφέροντα. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το πολύ γνωστό Politico το οποίο σε δημοσίευμά του αναφέρει πως  «δεν είναι μόνο η Ρωσία σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι εναντίον της Δύσης αλλά και ένας άλλος παίχτης που διαδραματίζει ρόλο κάτω από το τραπέζι».

Και είναι αυτή η αρχή της ανταπόκρισης από τα Σκόπια του ειδικού απεσταλμένου της πολιτικής επιθεώρησης Politico, του Bruno Macaes.

Ο Bruno Macaes δεν είναι ένας απλός ανταποκριτής. Θήτευσε ως υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Πορτογαλίας και είναι ανώτερος σύμβουλος της Flint Global στο Λονδίνο καθώς και ανώτερο μέλος του Ινστιτούτου Hudson στην Ουάσινγκτον. Το βιβλίο του «Η Αυγή της Ευρασίας» (η αυγή με την έννοια περισσότερο της Ανατολής) έχει εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2018 από τον εκδοτικό οίκο Penguin. Δηλαδή ο άνθρωπος είναι για τα καλά χωμένος σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς και γνωρίζει τι διακυβεύεται στα Σκόπια.

Για την Politico λοιπόν, νέος παίχτης που επιχειρεί να χειραγωγήσει ομάδες και άτομα στα Σκόπια έτσι ώστε να ενισχυθεί η πλευρά του «ΟΧΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η Κίνα η οποία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τρέφει φιλοδοξίες για την επέκταση του νέου Δρόμου του Μεταξιού προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω του λιμανιού που ελέγχει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο αθρογράφος δεν παραγνωρίζει τη στρατηγική σημασία των Σκοπίων για τη ρωσική κυβέρνηση. «Οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε κανονική χώρα. Η Ρωσία έχει επίσης ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το να χάσει το Μαυροβούνιο – το μικρό Βαλκανικό έθνος εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 – θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχία. Η απώλεια τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της ‘Μακεδονίας’ θα φαινόταν σαν απροσεξία» σχολιάζει ο ανταποκριτής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι μια φωλιά κατασκόπων, η τρίτη και μικρότερη αιχμή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει το Βελιγράδι και τη Σόφια. Με επικεφαλής τον Όλεγκ Σέρμπακ, συμφοιτητή του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η πρεσβεία ανέπτυξε έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπείας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ανταποκριτή του Politico ο Σκοπιανός εθνικιστής πολιτικός Λούπκο Παβλέφσκι, η ΠΓΔΜ είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ δύο δυνάμεων. Από τη μία πλευρά, η Δύση. Από την άλλη η… Κίνα. Η Ρωσία, υποστηρίζει, είναι μόνο οι μύες. Ο εγκέφαλος και τα χρήματα είναι η Κίνα. «Οι Κινέζοι, εξηγεί, θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού (σ.σ Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα. Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια» ισχυρίζεται.

Ο Σκοπιανός πολιτικός ισχυρίζεται ότι η Δύση προξενεί χάος στη χώρα του – εξάπτοντας τα πάθη με όχημα την αλλαγή του ονόματος – προκειμένου να εμποδίσει ή να διαταράξει το κινεζικό πρότζεκτ Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος. «Εάν η ΠΓΔΜ oλισθήσει στο χάος (ή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει τη μόνη διαθέσιμη δίοδο για την Ευρώπη, επειδή ο Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να περάσει μόνο από τρεις χώρες και τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία είναι σταθερά προσδεδεμένες στο άρμα της Δύσης με τη Βουλγαρία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σχετικά από το Politico, πράκτορας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που επιχειρεί στα Σκόπια σημείωσε μεν ότι «οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον όπως ο Παβλέφσκι», επιβεβαίωσε όμως το ρόλο του Πεκίνου, δηλώνοντας παράλληλα λιγότερο αισιόδοξος από τους πολιτικούς του προϊσταμένους για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ. «Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή εδώ, ενώ η Ρωσία έχει έναν περιορισμένο στόχο: όχι να σταματήσει την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στη ‘Δυτική λέσχη’, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει μετά την ένταξή της. Ενόσω τα Σκόπια κινούνται προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να χυθεί ακόμα περισσότερη άμμος στη μηχανή της Δύσης».

«Εάν οι ‘Μακεδόνες’ αποδεχθούν το νέο όνομα, η Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει μια παρατεταμένη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Τα ενταξιακά κεφάλαια θα ανοίξουν (…) Θα υπάρχουν συναντήσεις ομάδων αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες με υπουργούς και γραφειοκράτες για να διαπραγματευτούν μεταξύ άλλων τους κανονισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις και τη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες. Εν τω μεταξύ, στις σκιές θα ανοίξουν άλλα ‘κεφάλαια’, θα συζητηθούν άλλα ‘σχέδια επικοινωνίας’ και τα χρήματα από τα μυστικά θησαυροφυλάκια θα συνεχίσουν να ρέουν».

Ας σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο ο αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γιου Τζαν, σύμβουλος στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Κεντροασιατικών θεμάτων, εξήρε το ρόλο της Ρωσίας στην προώθηση του έργου του Δρόμου του Μεταξιού. «Η Ρωσία είναι ένας ουσιαστικός συνεργάτης… Η Ρωσία παραμένει ο πιο σημαντικός συνεργάτης εντός του πλαισίου εφαρμογής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος, ενώ το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει ανοίξει την πόρτα για μία αμοιβαία και ουσιαστικά επωφελή συνεργασία,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ