Σκοπιανά ΜΜΕ: «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» η νέα πρόταση για το όνομα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Μια νέα πρόταση για το όνομα των Σκοπίων φαίνεται ότι έπεσε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια.

Πρόκειται για πρόταση που δεν είχε, μέχρι στιγμής, εξεταστεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε από την πλευρά της πΓΔΜ. Συγκεκριμένα το νέο όνομα που συζητήθηκε στη Σόφια φέρεται να είναι το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija).

Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως θέλει λεπτομερή εξέταση το θέμα, καθώς κρύβει παγίδες.

Ο λόγος είναι ότι η εξέγερση του Ίλιντεν στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα». Επισημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας».

Όνομα – έκπληξη για τα Σκόπια! Η… έκτη λύση που έπεσε στο τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ