Επιλογές

Η σωτηρία της Ελλάδας στο βυθό της θάλασσας-Πλούτος 600 δισ. ευρώ περιμένει…

Η σωτηρία της Ελλάδας στο βυθό της θάλασσας-Πλούτος 600 δισ. ευρώ περιμένει…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η σωτηρία της χώρας, η οριστική έξοδος από την κρίση και η μεγάλη ανάπτυξη βρίσκονται στο βυθό των ελληνικών θαλασσών. Βλέπετε έχει δίκιο ο Γιάννης Στουρνάρας όταν ότι μόνο χώρες που είχαν πετρέλαιο κατάφεραν να πετύχουν τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φράση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, μπορεί να έχει επικριτική χροιά και να μην αποτελεί πρόβλεψη, ωστόσο προαναγγέλλει ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και την ευκαιρία να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα του χρέους.

Γιατί; Διότι ο θησαυρός από τους υδρογονάνθρακες είναι υπεραρκετός όχι μόνο να μας βγάλει από την κρίση και τα προβλήματα, αλλά και να αλλάξει το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Συγκρατείστε μόνο έναν αριθμό. 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόση εκτιμάται ότι είναι η αξία των υδρογονανθράκων μόνο νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και την εβδομάδα που πέρασε έγινε ένα πολύ αποφασιστικό βήμα. Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τις οποίες ορίζεται η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Total και την Exxon Mobil ως oι εταιρείες που επελέγησαν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν αίτηση για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων. Αν σε αυτά προσθέσετε τις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί στο Ιόνιο πέλαγος και στη Δυτική Ελλάδα τότε γίνεται αντιληπτό ότι από εμάς αποκλειστικά εξαρτάται το μέλλον μας, αρκεί οι κυβερνήσεις να κάνουν το καθήκον τους και να προχωρήσουν τάχιστα, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς περιττά, για να μην πω ανόητα εμπόδια.

Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ξεκίνησε από αίτηση των ίδιων των εταιρειών. Μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις των εταιρειών με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, η οποία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα προς τον υπουργό την εισήγηση για τον ορισμό των επιλεγέντων αιτούντων.

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τον έλεγχο των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπογραφή τους από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και τις κοινοπραξίες και την έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Δρ. Γιάννης Μπασιάς, θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στον υπουργό η εισήγηση για τον ορισμό του επιλεγέντος αιτούντος και για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Repsol.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για να βγει στην επιφάνεια ένας θησαυρός που από τους ειδικούς εκτιμάται στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Μυθικό ποσό. Ωστόσο δεν απέχει από την πραγματικότητα όταν ειδικοί επιστήμονες με περγαμηνές και προϋπηρεσία στο χώρο της ενέργειας διεθνώς, κάνουν τέτοιες εκτιμήσεις.

Οι υδρογονάνθρακες θα σώσουν την οικονομία της χώρας και αποτελούν το καλύτερο σωσίβιο για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού όπως είχε πει ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ως αρμόδιος υπουργός ξαναζωντάνεψε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ύστερα από 16 χρόνια εγκληματικής αδράνειας, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθύνεται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εκτιμήσεις αποτελούν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αναφέρονται και σε διεθνή φόρα, όπου συμμετέχουν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Πιο συγκεκριμένα από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς είπε ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο στην Κρήτη (στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού) υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Εκτός από την Κρήτη και στο Ιόνιο φαίνεται ότι κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ.

Αλλά και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησίφορος στην Κύπρο.

Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα αποθέματα είναι σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Παράλληλα, τα κοιτάσματα για το πετρέλαιο υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τα κρατικά κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων εκμετάλλευσης.

Για να συμπληρώσουμε την οικονομική σημασία και επίδραση στη χώρα μας θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτες, από το κοίτασμα των 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου, η ετήσια αύξηση στο ΑΕΠ της χώρα για 25 χρόνια θα είναι της τάξης του 1 ως 1,5%.

Οι εκτιμήσεις του Κ. Γιάννη Μπασιά Μπασιά συμπίπτουν με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου αλλά και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environmetal Science and Engineering».

Στην τελευταία, μάλιστα υπολογιζόταν πως στην Ελλάδα υπάρχουν 4 τρισ. κυβικά ποδών φυσικού αερίου (ισοδύναμο με περίπου 3 δισ. Βαρέλια πετρέλαιο).

Τώρα αν όλα εξελιχθούν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020.
Όσον  αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Ομως, όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Φώσκολος μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου.

Ο Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει ότι είναι πολύ μεγαλύτερες οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται. Μόνο στα 3 από τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης τις εκτιμά σε 16.8 τρις κυβικά μέτρα.

Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώσκολου, ενώ η μεγίστη ανέρχεται 27,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Μυθικές ποσότητες.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα από 100 δις βαρέλια.

Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται στα μέσα του 2020 από τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.
Για την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ακούγονται εξωφρενικά τα νούμερα του Αντώνη Φώσκολου. Ομως, αξίζει να τα παραθέσουμε από τη στιγμή που τα λέει ο άνθρωπος, που πρώτος μίλησε πριν από πολλά χρόνια για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του η αξία κυμαίνεται με βάση την εκτίμηση των 16,8 τρις κυβικών μέτρων σε 4,746 τρις δολάρια και με βάση τα 27,2 τρις κυβικά φυσικού αερίου σε 7,689 τρις δολάρια.

Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X