Στην παγίδα των ράμπο βίλες χρυσωρυχεία που δεν δηλώνονται στην εφορία

Σε θησαυρό έπεσαν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Κάνοντας ελέγχους διαπίστωσαν ότι πολλές βίλες στα νησιά νοικιάζονται για χιλιάδες ευρώ τη βραδιά, αλλά το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε ευρώ. Ο λόγος; Απλός. Δεν δηλώνονται τα έσοδα.

Μόλις έγινε γνωστό στις αρμόδιες σήμανε συναγερμός. Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Δράσης η οποία ασχολείται με τις βίλες- χρυσωρυχεία. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα απέφεραν σημαντικά έσοδα και αναμένονται πολύ περισσότερα.

Η πρώτη απόβαση έγινε στη Φολέγανδρο. Ειδικό συνεργείο εφοριακών έφτασε στο νησί γιατί είχε την πληροφορία για την πολυτελή κατοικία, που έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα. Από την 4μελή οικογένεια Γερμανών, που είχαν νοικιάσει τη βίλα για 11 ημέρες, ζητήθηκαν τα σχετικά παραστατικά και αποκαλύφθηκε ότι το ποσό (17.000 ευρώ) είχε κατατεθεί σε λογαριασμό γερμανικής τράπεζας.

Στη συνέχεια, από τη διασταύρωση με τις φορολογικές δηλώσεις προέκυψε ότι η μια εκ των ιδιοκτητών δεν δήλωσε ποτέ εισόδημα από το ακίνητο, παρά το ότι υπολογίζεται ότι ενοικιάζεται με αυτόν τον τρόπο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Με βάση τις αναφορές του κλιμακίου, το ακίνητο δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις περί Airbnb γιατί παρέχει και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων κι αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν έναρξη εργασιών. Η επόμενη κίνηση θα είναι το άνοιγμα του λογαριασμού.

Δεύτερος στόχος η Μύκονος. Ερευνώνται τουλάχιστον 2 περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, που χρησιμοποιούνται από ξένες προσωπικότητες και αστέρες του Hollywood, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι «παίζουν» ποσά ως και 300.000 ευρώ ανά σεζόν. Ήδη εντοπίστηκε περίπτωση βίλας που ενοικιαζόταν για 3.000 ευρώ/ημέρα, χωρίς παραστατικά.

Στην «τσιμπίδα» της Ομάδας Δράσης έχουν πιαστεί ακόμα  4 περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών, που νοικιάζονται με «μαύρα» στη Σαντορίνη. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 ως 7.000 ευρώ/ημέρα, ανάλογα την περιοχή, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως βίλες στην Οία, που είναι χτισμένες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Η μέθοδος ελέγχου που ακολουθούν ράμπο της ΑΑΔΕ ξεκινά από την αναζήτηση «στόχων» σε εξειδικευμένα sites, που απευθύνονται κυρίως σε αλλοδαπούς επισκέπτες, με πολύ «βαριά» πορτοφόλια. Αμέσως μετά γίνονται οι διασταυρώσεις με τα όσα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες τους στην εφορία και ο κανόνας είναι ότι οι πολυτελείς κατοικίες, που διαφημίζουν τις απίστευτες ανέσεις τους και μια θέα που κόβει την ανάσα, εμφανίζονται ως «κενές» στο Ε2, τουτέστιν δεν παράγουν εισόδημα.

Και το τελευταίο στάδιο είναι ο επιτόπιος έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ