Στην τελική ευθεία η αδειοδότηση των καναλιών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των  εγκεκριμένων από τη Βουλή τεχνικών βελτιώσεων στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η  δημοσίευση είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα αύριο Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να καταλήξει  στην οριστικοποίηση εκκρεμών ζητημάτων, ενδεχομένως και στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και της αντίστοιχης προκήρυξης.

Ωστόσο θα μεσολαβήσει ένα δεκαήμερο τουλάχιστον ως τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Κι΄ αυτό γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες τυπικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα να μεταφραστεί η προκήρυξη  στα αγγλικά, δεδομένου ότι ο δημοπρατικός διαγωνισμός είναι διεθνής.

Η δημοσιοποίηση θα σημάνει  το διάστημα των 45 ημερών, που προβλέπει ο νόμος, μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο ΕΣΡ φακέλους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να διενεργηθεί ακολούθως έλεγχος νομιμότητας και αρτιότητας των υποψηφιοτήτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην ουσία της αδειοδοτικής διαδικασίας θα εισέλθουμε, αισίως και αν όλα εξελιχθούν «ανέφελα», μέσα Ιανουαρίου 2018.

Πιο άμεσα, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται καθώς και υποψήφια εταιρικά σχήματα που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την- πρώτη- κατηγορία αδειών «ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου» έχουν περιθώριο έως τις 14 Νοεμβρίου να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έως τώρα προσφυγή έχει υποβάλλει η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ο Σκάι και το Star.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ τηρεί στάση αναμονής και εκτιμάται ότι θα κάνει την επόμενη κίνηση της  αύριο (ή το αργότερο την Πέμπτη), ίσως αναμένοντας να ενημερωθεί για την οριστική μορφή της προκήρυξης.

Παρατηρητές του χώρου εκτιμούν ότι αν τα κανάλια αποσπάσουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους (π.χ. εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στην προκήρυξη,  μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης, προσδιορισμός εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο) δεν αποκλείεται να μην προχωρήσουν σε άλλες προσφυγές ή και να αποσύρουν αυτές που έχουν υποβάλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ