Κοινωνία

Στο χορό των Ρίχτερ η Θεσσαλία – Όλες οι σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες

Στο χορό των Ρίχτερ η Θεσσαλία – Όλες οι σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ώρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι δυο σεισμοί των 6,3 που έχει δώσει το ρήγμα του Τυρνάβου τις τελευταίες 72 ώρες, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα το φαινόμενο.

Όπως τόνισε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, η περιοχή θα δονείται για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ ο καθηγητής Λέκκας κάνει λόγο για ιδιαιτέρως ανησυχητικό φαινόμενο. Αυτό που ανησυχεί είναι το ρήγμα του Τυρνάβου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες «ξύπνησε» μετά από πολλά χρόνια και είναι ικανό να δώσει σεισμούς ακόμα και ισχυρότερους από τους δύο των 6,3 που σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Οι κάτοικοι σε όλη τη Θεσσαλία νιώθουν πως η γη τρέμει συνεχώς και αναζητούν πληροφορίες ενώ για ακόμη ένα βράδυ διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο, φοβούμενοι προφανώς να μπουν στα σπίτια τους.

Τελευταίοι ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (06/03) βγάζοντας για ακόμη μια φορά τους κατοίκους στους δρόμους.

Σεισμός

Το φαινόμενο που προκάλεσε την ανησυχία

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ της Πέμπτης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σεισμολόγοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το τι ακριβώς μπορεί να συμβεί.

Το φαινόμενο των «δίδυμων σεισμών», δηλαδή να σημειωθούν δυο σεισμοί με διαφορετικό επίκεντρο αλλά στο ίδιο ρήγμα, δείχνει πως το ρήγμα του Τυρνάβου όχι απλά είναι ενεργό αλλά και πάρα πολύ απρόβλεπτο.

Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του.

Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου.

Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Σοκάρει η πρόβλεψη Τσελέντη: Μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα

Μικρή είναι η πιθανότητα ενός νέου σεισμού στην Ελασσόνα ίδιου μεγέθους με εκείνους της Τετάρτης και της Πέμπτης δήλωσε ο καθηγητής Άκης Τσελέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τόνισε ωστόσο ότι επειδή τα κτήρια είναι πολύ καταπονημένα, με πολύ μικρότερες δονήσεις μπορεί να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη και θα δώσει σεισμούς ακόμη και 5,4 ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς «δίδυμο σεισμό πάνω στο ίδιο ρήγμα».

Πώς σώθηκε η Λάρισα

Ασπίδα» για τα κτήρια της Λάρισας, του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής, που δέχθηκαν το χτύπημα του προχθεσινού σεισμού των 6 Ρίχτερ, αποδεικνύονται μέχρι τώρα οι αντισεισμικοί κανονισμοί (ο παλιός και ο νέος) όπως διαπιστώνει προκαταρκτική έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών(ΙΤΣΑΚ).

Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τον πρώτο ισχυρό σεισμό της περασμένης Τετάρτης το ΙΤΣΑΚ έδωσε στην δημοσιότητα (με δημοσίευση στο news letter του TEE/ΤΚΜ) τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης ερευνητών του για το σεισμό, συνοδευόμενα από τα σχετικά διαγράμματα για την αισθητότητα της σεισμικής δόνησης και των επιταχύνσεων βαρύτητας που αναπτύχθηκαν στα εδάφη της περιοχής.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές του ΙΤΣΑΚ «η μέγιστη επιτάχυνση ~10%g καταγράφηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας»- από τα ειδικά όργανα μέτρησης που έχει εγκατεστημένα το Ινστιτούτο στην Λάρισα και στην Πιερία- «και είναι σχετικά χαμηλή για τα κτήρια οπλισμένου σκυροδέματος, για να προκαλέσει βλάβες». Επίσης τα φάσματα απόκρισης δεν απέχουν σημαντικά από τους συντελεστές του παλιού κανονισμού και είναι πολύ χαμηλότερα από τα φάσματα σχεδιασμού των σύγχρονων κανονισμών ενώ η εικόνα βλαβών στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι επικεντρώνεται στα παραδοσιακά λίθινα σπίτια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές.

Ειδικά για την περιοχή του Μεσοχωρίου διαπιστώνεται «ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για τις βλάβες οι εδαφικές συνθήκες της περιοχής» ενώ σημειώνεται ότι «κοντά στο ρήγμα οι επιταχύνσεις είναι προφανώς λίγο μεγαλύτερες από αυτές του Νοσοκομείου της Λάρισας».

Όσον αφορά την χθεσινή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ το ΙΤΣΑΚ σε αναρτησή του, στην ιστοσελίδα του στο Facebook, σημειώνει ότι « η κορυφαία εδαφική επιτάχυνση στην πόλη τη Λάρισας ήταν 5% της επιτάχυνσης της βαρύτητας(PGA=5% g). Στην ίδια θέση ο σεισμός της 3 Μαρτίου 12:16 ώρα Ελλάδας, είχε τη διπλάσια κορυφαία εδαφική επιτάχυνση (10% g)».

Σεισμός

 

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο ερευνητών του ΙΤΣΑΚ θα βρεθεί στην περιοχή για να μελετήσει τις συνέπειες των σεισμών στο δομημένο περιβάλλον. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις πρώτες αυτές παρατηρήσεις ο διευθυντής του ΙΤΣΑΚ κ Βασίλης Λεκίδης, σημείωσε πως ο πρόσφατος σεισμός έπληξε παλιά κτήρια ανύπαρκτης σεισμικής αντίστασης που χτίστηκαν πριν από την εφαρμογή του πρώτου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας. Ο συγκεκριμένος σεισμός ευτυχώς εμφάνισε μικρή σχετικά επιτάχυνση της βαρύτητας, ανέφερε ο κ Λεκίδης «την χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλους σεισμούς, όπως αυτοί της Κοζάνης-Γρεβενών, Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και κάτω από το 14%g, όριο που θεωρείται ότι μπορεί να πλήξει το μπετόν.

«Ακόμα κι οι διατάξεις των παλιών αντισεισμικών κανονισμών, όπως αυτός του 1959, καλύπτουν τον πρόσφατο σεισμό» σημείωσε ο κ Λεκίδης. Τα κτήρια από μπετόν δεν είχαν πρόβλημα σε τέτοια επιτάχυνση και γι αυτό δεν είχαμε εκτεταμένες καταρρεύσεις. Το 98-99% του κτηριακού αποθέματος της Λάρισας,του Τυρνάβου, της Ελασσώνας άντεξε στον ισχυρό σεισμό, ενώ ειδικά για το σχολείο που «χτυπήθηκε», ο κ. Λεκίδης, σχολίασε, ότι είχε μεγάλη τρωτότητα λόγω του σχεδιασμού και του τρόπου που χτίστηκε στο παρελθόν, χωρίς αντισεισμικό κανονισμό. «Το βασικό μας συμπέρασμα είναι» -κατέληξε- «ότι οι αντισεισμικοί κανονισμοί καλύπτουν την περιοχή ενώ πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της συμμετοχής του εδάφους στην απόκριση των κατασκευών στα χωριά που εμφανίζονται οι περισσότερες βλάβες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ανάγλυφο του εδάφους ενίσχυσε σ αυτές τις περιοχές τις επιταχύνσεις…»

Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων στις πληγείσες περιοχές

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Έως το τέλος της Παρασκευής είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτήρια:

· Από αυτές 841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

· Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

· Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες, ενώ σε 52 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

· Έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Τέλος, ξεκίνησε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό.

Ανατροπή στο θρίλερ της Άρτεμις: Νέα στοιχεία για την εξαφάνισή της

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X