Οικονομία

Στο επίκεντρο του stress test τα ακίνητα – Όλα τα δεδομένα

Στο επίκεντρο του stress test τα ακίνητα – Όλα τα δεδομένα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι παραδοχές που θα ισχύσουν για την πορεία που θα διαγράψουν οι τιμές για τα ακίνητα, αναμένεται να αποδειχτούν σημείο πίεσης για τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διαδικασία των stress test.

Η πρόβλεψη της EBA για μείωση των τιμών των οικιστικών και εμπορικών ακινήτων κατά 17,4% στην τριετία 2018 – 2020, είναι δυσμενέστερη από το 15% που, σύμφωνα με  πληροφορίες ανέμεναν οι τράπεζες.

Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια η… απόβαση των Γερμανών στην Ελλάδα!

Από την άλλη πλευρά, η παραδοχή για πτώση κατά 17,4% κινείται αρκετά χαμηλότερα από το σενάριο για την υποχώρηση των τιμών στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μεν τα αστικά ακίνητα, η παραδοχή της ΕΒΑ είναι μέσος όρος μείωσης τιμών 25,2% στην ευρωζώνη και 27,7% στην Ε.Ε., για δε τα εμπορικά ακίνητα υποχώρηση 24,5% και 27,1% αντίστοιχα.

Τι λένε οι προβλέψεις για τα ακίνητα

Στο εύρος αυτό, η πρόβλεψη για την πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κινείται σε κοντινά επίπεδα με την Κροατία (-17,2% οικιστικά, -18,5% εμπορικά), την Ιταλία (-17,3% οικιστικά, – 18,9% εμπορικά), την Κύπρο (-18,6% οικιστικά, – 22,7% εμπορικά) την Ιρλανδία (-19,85 οικιστικά, – 21,8% εμπορικά) και την Πορτογαλία (-21,2% οικιστικά, – 23,6% εμπορικά). Σημειώνεται ότι η μικρότερη υποχώρηση τιμών των ακινήτων εκτιμάται για την Πολωνία (–16,2% αστικά και –7,6% εμπορικά), ενώ η ψαλίδα ξεπερνά το 30%, ακόμη και το 50% για ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες.

Θέλετε ρομπότ στην… πόρτα σας; Η Amazon έχει τη λύση!

Η εκτίμηση για μείωση τιμών στα ελληνικά ακίνητα κατά 17,4%, ωστόσο, θα πρέπει να ιδωθεί από διαφορετικό πρίσμα. Αφενός ότι έρχεται προσθετικά στη μείωση τιμών κατά 40% που έχουν υποστεί τα ελληνικά ακίνητα στα χρόνια της κρίσης – μία μείωση που δεν έχει προηγούμενο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αφετέρου ότι και στο καλό σενάριο των προβλέψεων της ΕΒΑ, η μάξιμουμ άνοδος τιμών που δίνεται για τα ελληνικά οικιστικά ακίνητα δεν ξεπερνά το 1% το 2020 και το 0,3% αντίστοιχα για τα εμπορικά ακίνητα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την άνοδο των τιμών σε ευρωζώνη και ΕΕ κινείται χονδρικά στο 4% (οικιστικά) και 3% (εμπορικά), με προβλέψεις για επιμέρους χώρες ακόμη και κοντά στο 10%.

Οι τράπεζες και το stress test

Υπενθυμίζεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες, οι παραδοχές που ανακοίνωσε χθες η ΕΒΑ προβλέπουν ότι οι τιμές των αστικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,5% το 2018 και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020 στο βασικό σενάριο. Στο δυσμενές προβλέπεται υποχώρηση τιμών  7,3% για το 2018, 6,7% για το 2019 και 3,6% για το 2020.

Ναυτική υπερδύναμη! 99,589 δισ. δολάρια αξίζει ο ελληνικός στόλος

Για τις  τιμές των εμπορικών ακινήτων το βασικό σενάριο προβλέπει ετήσια αύξηση 0,3% κάθε έτος, ενώ το δυσμενές προβλέπει υποχώρηση τιμών 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Οι εκτιμήσεις της ΕΒΑ για την πορεία των τιμών των ακινήτων, αποτυπώνουν και τις επιπτώσεις από τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα ενεργοποιηθούν μαζικά, πιέζοντας τις τιμές. Με το δεδομένο, όμως, ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον κύριο όγκο των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και άρα την απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεών τους, το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται αλλού: στο χρονικό σημείο που οι τράπεζες θα ρευστοποιήσουν τα ενέχυρα (ακίνητα). Επ΄ αυτού αναμένεται προσεχώς μία εκτίμηση από τις εποπτικές αρχές.

Τιμή και χρόνος ρευστοποίησης των collaterals θα αποβούν καθοριστικά για την έκβαση των stress tests και τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που αυτά θα αναδείξουν για τις ελληνικές τράπεζες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X