Επιλογές

STOP στη μείωση των συντάξεων-Ο επικοινωνιακός “πόλεμος” των κομμάτων

STOP στη μείωση των συντάξεων-Ο επικοινωνιακός “πόλεμος” των κομμάτων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα καίριο, καθοριστικό και βασανιστικό ερώτημα, ιδίως, για τους συνταξιούχους, πλανάται πάνω από τη χώρα. Θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019 με το ¨κούρεμα¨ της προσωπικής διαφοράς;

Σίγουρη απάντηση κανείς δεν μπορεί να δώσει. Τουλάχιστον όχι πριν από τις 21 Αυγούστου για λόγους προφανείς, που συνδέονται με την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι πως το παράθυρο μπορεί να άνοιξε για να μην κοπούν οι συντάξεις, αλλά το θέμα συνδέεται και με άλλες παραμέτρους.

Η πρώτη και πιο σημαντική είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ίσων με 3,5% το 2019. Η πειστική και καθοριστική απάντηση στο θέμα αυτό θα δοθεί μόνο με τον προϋπολογισμό. Ο χρόνος της τελικής έγκρισης τοποθετείται αμέσως μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν θα εξετάσουν τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019 (όπως θα κάνουν και με τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολλά και ας αρχίσουμε από τα επικοινωνιακά εντός της χώρας.

  1. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατέθεσαν προτάσεις νόμου «για να ξεψηφιστεί», όπως τα ίδια είπαν η μείωση των συντάξεων,γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει τώρα, ούτε να γίνει χωρίς ο προϋπολογισμός να ικανοποιεί το στόχο και τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019. Συνεχίζεται δηλαδή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι (το χορό μπορεί να το σέρνει η αντιπολίτευση με τις προτάσεις νόμου, αλλά και η κυβέρνηση φυσάει τη φωτιά με τις δηλώσεις στελεχών της) για ένα πολύ σοβαρό, καθοριστικό θέμα για 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, των οποίων οι συντάξεις βρίσκονται στην προκρούστεια κλίνη.
  2. Ξεπερνώντας το επικοινωνιακό σκέλος θα πούμε πως το παράθυρο για να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019 και να μην κοπεί το αφορολόγητο το 2020 έχει πραγματικά ανοίξει και δεν αποτελεί fake news.

Θα υπενθυμίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο. Το απαίτησε ή για την ακρίβεια εκβίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί εκτιμούσε ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

Τώρα το ΔΝΤ είναι αποδυναμωμένο και όπως παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπός του στην τρόικα Πίτερ Ντόλμαν, ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός και δεν μπορεί να επιβάλει πολιτικές και μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς ο σκόπελος του ΔΝΤ έχει πλέον ξεπεραστεί.

  1. Το κυρίαρχο και καθοριστικό ζήτημα είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% και είναι αυτή η μόνη και πραγματική δέσμευση. Να τονίσουμε πως στο τελευταίο Eurogroup δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου.

  2. Συνεπώς το θέμα βρίσκεται στα χέρια αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Αν στον προϋπολογισμό καταφέρει να βρει ισοδύναμα μέτρα με τα οποία θα πετυχαίνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τις Βρυξέλλες θα δοθεί το ¨πράσινο¨ φως για την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είπαν οι Πιερ Μοσκοβισί και Αλέξης Τσίπρας και πυροδότησαν τις συζητήσεις για την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα ο Μοσκοβισί είπε ότι «οι  δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες». Ηταν η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων.

Απαντώντας, δε, σε πιο συγκεκριμένη πλέον ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Η λέξη κανονικότητα είναι η κομβική. Σημαίνει για τα κοινοτικά ειωθότα ότι η κάθε χώρα έχει την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεων για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η επόμενη σημαντική αναφορά του Πιερ Μοσκοβισί είναι πως η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.

Που σημαίνει ότι η επίτευξη του 3,5% είναι εφικτή με τα σημερινά δεδομένα.

Πρόσθεσε επίσης με σημασία ότι «όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους» και θα πρέπει να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Το παράθυρο της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις στις αρχές του 2019 άνοιξε ο πρωθυπουργός όπως ήδη αναφέραμε με δηλώσεις του στο πρακτορείoBloomberg.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ.

Αφού ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους, τόνισε με έμφαση ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. H κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μη γίνει η μείωση των συντάξεων και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X