Οικονομία

Stress test: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες!

Stress test: Με ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να ορίσει ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I –CET I) για τα δύο σενάρια της επικείμενης άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι για το δυσμενές σενάριο του stress test θα κινείται μεταξύ 6% με 6,5%.

Παρότι η μεθοδολογία της πανευρωπαικής άσκησης δεν προβλέπει ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα δύο σενάρια, το παραπάνω καθεστώς θα ισχύσει μόνο για τις 37 πολύ μεγάλες (σ.σ. συστημικές) ευρωπαϊκές τράπεζες. Για τις λιγότερο συστημικές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες, θα τεθεί, άτυπα, ελάχιστος δείκτης CET 1 για τα δύο σενάρια.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών και το stress test

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν, ήδη, ενημερωθεί για το θέμα που αφορά στο stress test και εκτιμούν ότι ο ελάχιστος δείκτης CET I για το δυσμενές σενάριο, που έχει σημασία, θα κινείταιμεταξύ 6% με 6,5%. Υπενθυμίζεται ότι στο stress test του 2015 ο ελάχιστος δείκτης για το δυσμενές σενάριο ήταν στο 8% και για το βασικό στο 9,5%.

Σκάνδαλο Novartis- Όλες οι αντιδράσεις (pics)

Εφόσον οι εκτιμήσεις των τραπεζών επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για άλλο ένα καλό νέο. Έχει προηγηθεί ο καθορισμός των μακροοικονομικών παραδοχών της άσκησης, που για το ελληνικό σκέλος της, είναι καλύτερες απ’ αυτές της άσκησης του 2015 και εντός του εύρους που ανέμεναν οι τράπεζες.

Στο μόνο σημείο που υπήρξε απόκλιση ήταν οι παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου, για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων. Με δεδομένη την σταθεροποίηση των τιμών, κατά την τελευταία τριετία (σ.σ. οι τιμές των γραφείων παρέμειναν σταθερές από τις αρχές του 2015, ενώ στα καταστήματα κατέγραψαν μικρή πτώση), η αγορά περίμενε καλύτερες παραδοχές από την αθροιστική πτώση κατά 17,5% στην τριετία 2018-20.

Στα οικιστικά ακίνητα οι τιμές στο διάστημα 31/12/2014 με 30/9/2017 υποχώρησαν κατά 7%, όταν το δυσμενές σενάριο της άσκησης του 2015 προέβλεπε πτώση κατά 24,4%. Για την τριετία 2018-20 το δυσμενές σενάριο της επικείμενης άσκησης προβλέπει υποχώρηση κατά 17,6%.

Η άσκηση προσομοίωσης ξεκινά και τυπικά την μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς ο προγραμματισμός προβλέπει ότι την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα ξεκινήσουν την υποβολή λεπτομερών υποδειγμάτων στον SSM. Στόχος είναι η άσκηση να έχει τελειώσει στις αρχές Μαίου.

Δεν θα συνυπολογισθεί το TAR

Όπως έγραψε το euro2day.gr τα ευρήματα της εν εξελίξει ανασκόπησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Troubled Asset Review – TAR) δεν θα συνυπολογιστούν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων καθώς o SSM θα «στρεσάρει» τα στοιχεία ισολογισμών της 31ης Δεκεμβρίου 2017.

Όταν θα δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις της απελθούσας χρήσης, η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού θα βρίσκεται σε εξέλιξη για δύο τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς), ενώ δεν είναι βέβαιο ότι ως τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί τα ευρήματα στις άλλες δύο που προηγήθηκαν.

Ως εκ τούτου, οι όποιες αναταξινομήσεις δανείων και προσαρμογές στις προβλέψεις απαιτηθεί να διενεργήσουν οι τράπεζες, θα γίνουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X