Επιλογές

Συμφωνία την Τρίτη για το Σκοπιανό ανήγγειλε ο Ζάεφ – Ποιο είναι το όνομα

Συμφωνία την Τρίτη για το Σκοπιανό ανήγγειλε ο Ζάεφ – Ποιο είναι το όνομα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την επίτευξη συμφωνίας για το Σκοπιανό ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχα εκφράσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω αποκλειστικά είναι πως πιθανότατα η αισιοδοξία μου αυτή θα υλοποιηθεί. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί αύριο», ανέφερε ο Ζάεφ στη συνέντευξή του, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια στο κεντρικό δελτίο του σταθμού.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς στις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού Kontra. ο Ζόραν Ζάεφ θα επιλέξει το όνομα ανάμεσα σε Βόρεια, Νέα και Ανω Μακεδονία.

Μετά την επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, από το γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Το πρωί της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τηλεφωνική συνομιλία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, σχετικά με τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι– Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.

Τι συμφωνήθηκε για τη γλώσσα

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά επικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα την Μακεδονική που όπως σημείωσε αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Αν λοιπόν όλα εξελιχθούν ομαλά, σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων αμέσως και πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου. Η συμφωνία θα είναι μεταβατική και ως εκ τούτου δεν θα έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή τώρα. Θα προβλέπει κοινά αποδεκτή ονομασία (κατά πάσα πιθανότητα “Βόρεια Μακεδονία”), δεδομένου ότι όρος “Άνω Μακεδονία” προσκρούει στη σθεναρή άρνηση της Βουλγαρίας.

Η συμφωνία θα έχει το χαρακτήρα ERGA OMNES, δηλαδή θα είναι για πάσα χρήση. Οι συνταγματικές αλλαγές, για τις οποίες δεσμεύεται η πΓΔΜ, θα συντελεστούν, ακολουθώντας έναν οδικό χάρτη με χρονική ρήτρα, η οποία θα είναι διάρκειας 16-18 μηνών. Η ελληνική κυβέρνηση, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να φέρει το πλαίσιο συμφωνίας στη Βουλή, έως ότου ολοκληρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές.  Θα δώσει πράσινο φως για την ένταξη των εργασιών διαπραγμάτευσης της πΓΔΜ με την Ε.Ε. Ο χρονικός ορίζοντας αυτών των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών και του Ευρωκοινοβουλίου, ορίζεται το 2025 υπό τις επικρατούσες συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει στην πρόσκληση προς το ΝΑΤΟ για αποδοχή της πΓΔΜ ως μέλους της συμμαχίας. Θεωρείται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων επιτρέπουν την έγκριση του πλαισίου συμφωνίας κάποια στιγμή μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να επιτευχθεί με διάσπαση του εθνικιστικού κόμματος VMRO. Τα αλβανικά κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ του πλαισίου συμφωνίας.

Όσον αφορά τη γλώσσα θα χαρακτηρίζεται ως “Μακεδονική”, άλλα θα σημειώνεται πως είναι σλαβικής προέλευσης. H ελληνική πλευρά σημειώνει, απαντώντας σε πιθανές αντιδράσεις, πως η γλώσσα αυτή έχει αναγνωριστεί με τη συγκεκριμένη ονομασία από τον ΟΗΕ το 1977.

Για την τοπική εκκλησία δεν υφίσταται πλέον πρόβλημα, αφού ήδη η ιεραρχία της προσέφυγε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υπαγωγή της σε αυτό με την ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχριδών, δηλαδή με την επαναφορά της ονομασίας της εκκλησίας αυτής από την εποχή της Άννης Κομνηνής.

Πηγή: ΕΡΤ/ΚΟΝΤΡΑ

Δείτε ακόμη:

Τσίπρας-Ζάεφ μίλησαν στο τηλέφωνο. Αύριο τα σπουδαία…

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X