Συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Βιέννη – Αύριο βλέπουν Νίμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση σήμερα το βράδυ με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο χωρών.

Αύριο, οι δύο υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

O Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί απόψε, 12 Φεβρουαρίου, στην Βιέννη, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νikola Dimitrov.

Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση την επομένη, 13 Φεβρουαρίου, με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. ΟΗΕ, Matthew Nimetz.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ, είναι στην Τουρκία και ανέφερε ότι από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας» και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του χαρακτήρισε την Τουρκία ο Πρωθυπουργός των ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας αποτελεί σύμμαχο για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μας υποστηρίζει μόνο. Είναι ένας εταίρος που σέβεται τις προοπτικές μας, ιδιαίτερα την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Ζάεφ κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Άγκυρα για την φιλική στάση που τηρεί.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν στρατηγικοί στόχοι της ΠΓΔΜ και υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένας από μεγαλύτερους υποστηρικτές της ένταξης της «Μακεδονίας» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, σημείωσε πως «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας.

Η χώρα μας είναι υπερήφανη που έχει υπογράψει περισσότερες από 100 διμερείς συμφωνίες. Μετά την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» υπογράψαμε περισσότερες από 100 συμφωνίες, σε όλους τους τομείς».

Τα Βαλκάνια, εκτίμησε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, τονίζοντας πως στο πλαίσιο αυτό έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ