Σύνταγμα: Με το βλέμμα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία (pics)

Με το βλέμμα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Η διαφαινόμενη επιτυχία για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, αναγκάζει τα κομματικά επιτελεία να διαμορφώσουν νέες τακτικές, ακόμη και στρατηγικές, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες αντιδράσεις των κομματικών επιτελείων και των βουλευτών.

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να διαχειριστεί την κοινωνική επιρροή που αναμένεται να προκαλέσει η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αλλά τάσσεται σαφώς κατά του συλλαλητηρίου.

Στο πλευρό της βρίσκονται πολιτικοί και πολιτικοί σχηματισμοί, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι, ο Θανάσης  Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από τα δεξιά ένας μικρός κύκλος γύρω από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στον αντίποδα, βρίσκεται όλος ο κορμός της λαϊκής δεξιάς, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Εκκλησία αλλά και συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις που βρίσκονται στον υπερδεξιό χώρο τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου.

Σε αυτήν τη κατηγορία θα πρέπει να σημειωθεί η αμφιλεγόμενη στάση μελών και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής όπως ο Αντώνης Βγόντζας ,που έχει τοποθετηθεί από τη Φώφη Γεννηματά ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Ήδη εμφανίζονται στην Κεντροαριστερά συγκεκριμένες ρωγμές και σε επίπεδο συλλογικής ηγεσίας.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη καθώς και ο ίδιος τάσσονται υπέρ του συλλαλητηρίου. Σημειώνεται πως το ΚΚΕ, το οποίο δεν θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση, εκφράζει ωστόσο διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχει διατυπώσει το μέτωπο κατά του συλλαλητηρίου. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις και δεδομένων των συνθηκών, το συλλαλητήριο αποκτά μία αυτόνομη πολιτική δυναμική, η οποία αναμένεται να προκαλέσει συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις, άρα και αναδιαμόρφωση εντός του πολιτικού σκηνικού.

Οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το συλλαλητήριο, μετά και την απαραίτητη άδεια που έλαβε από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων η Συντονιστική Επιτροπή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στο ραντεβού της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει ήδη τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, ώστε η συγκέντρωση να διεξαχθεί ομαλά.

«Παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες και Φιλέλληνες να δώσουν το παρών σε αυτό το σημαντικότατο Συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Δίνουμε δυναμικό παρών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 2 μ.μ.» αναφέρεται στη σχετική σελίδα του Facebook event της διοργάνωσης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου:

«Οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Η Ελλάδα δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη για τα χρηματοοικονομικά πλούτη της, αλλά για τις άυλες αξίες της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που δώρισε στην ανθρωπότητα. Αυτές τις αξίες, οι σημερινοί Έλληνες και Ελληνίδες δείχνουν πως είναι έτοιμοι να τις υπερασπισθούν, στις σύγχρονες Θερμοπύλες».

Ομιλητές στο Σύνταγμα θα είναι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής:

– Νίνα ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ, συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου
– Μιχάλης ΠΑΤΣΙΚΑΣ​, εκπρόσωπος Συντονιστικού
– Γιώργος ΤΑΤΣΙΟΣ​, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Ενώ επισήμανε η Νίνα Γκατσούλη, συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων, ότι ο «Μίκης Θεοδωράκης θα μιλήσει μόνο» συμπληρώνοντας ότι «οι άλλοι θα να κάνουν κάποιο χαιρετισμό».

Οι παλινωδίες του Κυριάκου

Οι διαφορετικές τοποθετήσεις  για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα 

Την αξίωση η κυβέρνηση «να διαφυλάξει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στον Πύργο της Ηλείας, σημείωσε ότι «αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνει ανεκτό είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής».

Πληροφορίες θέλουν τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ στο λεκανοπέδιο της Αττικής να μην έχουν προγραμματίσει καμία δραστηριότητα την Κυριακή προκειμένου τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Υπέρ του συλλαλητηρίου τάσσονται ανοιχτά και οι ΑΝΕΛ με εξαίρεση τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ο οποίος είπε ότι δεν εγκρίνει τα συλλαλητήρια.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής παίρνει αποστάσεις, ωστόσο τριβές έχουν δημιουργηθεί τόσο από την παρουσία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή στη μαζική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όσο και από τη τοποθέτηση του Αντώνη Βγόντζα, προέδρου της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, ο οποίος πήρε σαφή θέση υπέρ του συλλαλητηρίου με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να προδιαγράφουν την αντικατάστασή του

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ»

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το οποίο έχει ευθύνες για το γεγονός ότι «μακελεύτηκαν τα Βαλκάνια, διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίσθηκε η Σερβία, δημιουργήθηκαν μειονότητες και αξιοποιήθηκαν αλυτρωτισμοί» υπογράμμισε χθες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια είπε ότι η δικαιολογημένη ανησυχία ενός κόσμου «δεν μπορεί να λειτουργεί σαν ομπρέλα για εθνικιστικές, φασιστικές, ανοιχτά ρατσιστικές παρεμβάσεις» ενώ «το κύριο είναι ο κόσμος που προβληματίζεται να δει την ουσία του προβλήματος: η ελληνική κυβέρνηση μαζί με εκείνη της FYROM κόπτονται για να εντάξουν την γειτονική δημοκρατία στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό που έχουν οι Αμερικανοί, και αυτό δεν είναι παράγοντας σταθερότητας καθώς το ΝΑΤΟ αποσταθεροποίησε τα Βαλκάνια».

Παράλληλα, είπε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν θα αλλάξει επειδή θα υπάρχει ο «x» όγκος στο συλλαλητήριο της Αθήνας και επανέλαβε «το κρίσιμο είναι ότι δεν μπορεί να ξεπλένεται η ναζιστική Χρυσή Αυγή και έχουν ευθύνη αυτοί που την ξεπλένουν, έχουν ευθύνη αυτοί που διαδηλώνουν μαζί της και ταυτόχρονα δεν μπορεί αυτή η συζήτηση γύρω από το όνομα να κρύψει την ουσία».

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν απειλήσει ξανά ο Ρουβίκωνας θα πάω κι εγώ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη το βράδυ της Πέμπτης, ενώ επεσήμανε ότι «αδυνατίζει η εθνική θέση με τον μικροκομματικό και αλαζονικό τρόπο της κυβέρνησης».

«Οι συζητήσεις για το Σκοπιανό έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο» είπε και καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις μόλις πριν από λίγες ημέρες»

Αναφορικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε πως έχει θέση που καθόρισε στο Βουκουρέστι. «Αυτή είναι, σύνθετη ονομασία, erga omnes» δήλωσε.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη πήρε θέση μετά τις απειλές του Ρουβίκωνα για το συλλαλητήριο της Κυριακής, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων «αν απειλήσει ξανά ο Ρουβίκωνας θα πάω κι εγώ».

Επίσημο «παρών» της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Με επίσημη εκπροσώπηση θα συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τρεις μητροπολίτες θα βρεθούν στην εξέδρα των διοργανωτών ως εκπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αναγνώσουν την απόφασή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα παραβρεθούν.

Ήδη, από μητροπολίτες γίνεται κινητοποίηση ώστε οι πιστοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισήμανε τη διαχρονική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της μη αποδοχής του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και τους ανέλυσε τη σημαντική εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους διοργανωτές το τελευταίο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης. Υπογράμμισε δε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι, με την τήρηση των προϋποθέσεων για τον ειρηνικό και χωρίς πολιτικούς και κομματικούς χρωματισμούς χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, η Εκκλησία θα συμμετάσχει σε αυτό, διά του αντιπροέδρου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ο οποίος και θα αναγνώσει το σχετικό ανακοινωθέν της ΔΙΣ, πλαισιουμένου από τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Χίου Μάρκο. Ο μητροπολίτης Δράμας φέρεται να επελέγη ως «εκπρόσωπος» των πιστών της Βορείου Ελλάδος και ο Χίου επειδή προέρχεται από ακριτική περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ