Κοινωνία

Σύνταξη: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη

Σύνταξη: Ποιοι πρέπει να σπεύσουν να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν είστε δημόσιος υπάλληλος και θέλετε να εξαγοράσετε πλασματικά χρόνια για να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη, πρέπει να σπεύσετε πριν από το τέλος του χρόνου. Αν πάτε το 2020 θα τα πληρώσετε ακριβότερα.

Χιλιάδες είναι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία μπορούν να κερδίσουν με εξαγορά μέχρι και 10 πλασματικά έτη ασφάλισης. Ωστόσο, το κόστος εξαρτάται συνήθως από το πότε θα κινήσουν τη διαδικασία.

Για παράδειγμα και όπως προαναφέραμε ακριβότερα θα πληρώσουν την εξαγορά πλασματικών ετών οι δημόσιοι υπάλληλοι εάν υποβάλουν την αίτηση το 2020. Για λίγες μέρες ακόμα, έως και το τέλος του 2019, η υποβολή αίτησης εξαγοράς πλασματικών ετών από δημοσίους υπαλλήλους κοστίζει 16,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα της αίτησης. Για το 2020 το κόστος εξαγοράς αυξάνεται και ανεβαίνει στο 20%.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν εντός του έτους να κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων ασφάλισης θα υπολογίσουν το κόστος που πρέπει να πληρώσουν με βάση το συνολικό ασφάλιστρο εργαζομένου και εργοδότη που ισχύει για το τρέχον έτος, ήτοι 16,67% (10% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο).

Το 2018 το κόστος είχε διαμορφωθεί στο 13,34% επί των συντάξιμων αποδοχών του υπαλλήλου τον μήνα υποβολής της εξαγοράς, ενώ το 2020 το ποσοστό θα οριστεί στο 20%, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς.

Η φετινή χρονιά έφερε διαφοροποιήσεις στο κόστος πλασματικών ετών για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που επιθυμούν – και πληρούν τις προϋποθέσεις – να συνταξιοδοτηθούν εξαγοράζοντας χρόνο ασφάλισης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους – επιστήμονες και τους αγρότες το κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης μειώνεται, ακολουθώντας τις εισφορές. Αγοράζοντας κανείς τον χρόνο ασφάλισης μπορεί να βγει νωρίτερα στη σύνταξη ή και να αυξήσει το ποσό της, όμως δεν συμφέρει σε όλους η εξαγορά.

Αφορά κυρίως όσους μπορούν με τα επιπλέον χρόνια να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις του 2010, του 2011 και του 2012, ώστε συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα όρια ηλικίας να αποχωρήσουν νωρίτερα από την αγορά εργασίας. Αφορά κι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης με το νέο ασφαλιστικό θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X