Fragilemag

Συντροφικότητα και ψυχική υγεία

Συντροφικότητα και ψυχική υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Ελένη Σωτάκη //

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της ψυχικής ασθένειας είναι ότι καθιστά τον άνθρωπο μοναδικά ευάλωτο βυθίζοντάς τον σε μια αίσθηση αποκλεισμού και απομόνωσης.

Τα ψυχικά προβλήματα συχνά συνοδεύονται από μια βαθιά ντροπή, και όχι άδικα, αφού τα χαρακτηρίζει το στίγμα και η κοινωνική προκατάληψη. Τα άτομα που βιώνουν τέτοιου είδους αντιξοότητες αποσύρονται από το προσκήνιο της ζωής αποφεύγοντας κάθε είδους κοινωνικές επαφές.
Ο φόβος της επίκρισης και της απόρριψης πρωταγωνιστεί στους ψυχικά πάσχοντες μαζί με την ανασφάλεια πως κανείς δεν μπορεί ακριβώς να κατανοήσει την κατάσταση και την οδύνη της. Αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό, καθώς η ουσιαστική θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες είναι συντροφιά.
Το 1891, ο Ελβετός καλλιτέχνης Φέρντιναντ Χόντλερ παρουσίασε το έργο του οι απελπισμένες ψυχές. Πέντε ανθρώπινες φιγούρες απεικονίζονται σε ποικίλες καταστάσεις δυσθυμίας.

Το ταλέντο του Χόντλερ μας καλεί να φανταστούμε τις διαφορετικές συνθήκες της μελαγχολίας αυτών των μορφών: τον δυστυχισμένο γάμο, την κοινωνική αποξένωση, τη βαθιά κατάθλιψη, το αίσθημα ενός κατακλυσμιαίου άγχους … Όσο θλιβερές και αν είναι οι ιστορίες τους, η πραγματική οδύνη του πίνακα αναδύεται από τον τρόπο που οι φιγούρες αυτές βιώνουν απομονωμένες η μία από την άλλη την προσωπική τους κρίση, ενώ συνυπάρχουν.
Θα πρέπει να είναι εύκολο για τους ανθρώπους να μοιράζονται το άχθος και τα βάσανά τους με το να επικοινωνούν, όμως φαίνεται κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει και αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με κόλαση. Η θλίψη έχει τυλίξει κάθε πάσχοντα με μια αίσθηση της δικής τους μοναδικότητας στον πόνο.

Ο Χόντλερ σκόπευε το έργο του να είναι μια αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας με την απουσία της κοινότητας, τη μοναξιά των πόλεων και την αποξένωση της τεχνολογίας. Αλλά σε αυτήν την απεικόνιση βρίσκεται συνάμα και η δυνατότητα λύτρωσης. Θα αρχίσουμε να γιατρεύουμε τη θλίψη, όταν συνειδητοποιήσουμε πως στην πραγματικότητα είμαστε πάντα κοντά σε κάποιον, που είναι τόσο πονεμένος όσο και εμείς.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X