Διεθνή

Συρία: Τρίζει η εκεχειρία από τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις

Συρία: Τρίζει η εκεχειρία από τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρίζει η εκεχειρία στη Συρία που συμφώνησαν ο Ερντογάν με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ενδεικτικά στοιχεία είναι οι δηλώσεις από Κούρδους και Σύριους και προπαντός οι αντιδράσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και η ειδήμονα σιωπή της Μόσχας.

Κορυφαίοι Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστεί μεταξύ Ταλ Αμπιάντ και Σαρί Κανί ή μεταξύ Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν (ενώ αντιθέτως η Τουρκία θέλει μια ζώνη μήκους περίπου 450 χλμ. που θα ξεκινάει από τον Ευφράτη και θα φτάνει έως το Ιράκ), αλλά και ως προς το περιεχόμενο της εκεχειρίας που «δεν σημαίνει παράδοση» όπως σημειώνουν πολλοί Κούρδοι προειδοποιώντας μάλιστα ότι εάν δεχτούν επίθεση θα απαντήσουν.

Στις ΗΠΑ μιλούν ακόμα και για απάτη του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα στο Κογκρέσο, όπως μετέδωσε ο αναταποκριτής του OPEN Μιχάλης Ιγνατίου  υπάρχει οργή καθώς όλοι μιλούν για προδοσία των Κούρδων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μάλιστα οι περισσότεροι που εκφράζουν την αντίθεσή τους είναι οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο γερουσιαστής Ούμερ χαρακτήρισαν ως «απάτη» τη συμφωνία. Η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν άμεση και πρωτοφανής. Χαρακτήρισε τη Νάνσι Πελόζι  «τρελή». Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει, ενώ είναι λίγο να πει κανείς ότι οι ΗΠΑ είναι μία βαθιά διχασμένη χώρα.

Την ίδια ώρα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πέφτουν βροχή. Συγκεκριμένα υπάρχουν στο τραπέζι πολύ σκληρά νομοσχέδια. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον τηλεφωνούσε σε Ρεπουμπλικάνους για να τους επηρεάσει. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν επηρεάσει κανέναν και στοχεύουν πάνω στον γερουσιαστή Γκράχαμ ο οποίος έχει παρουσιάσει το πιο σκληρό σχέδιο νόμου που επιβάλλει απίστευτες κυρώσεις στην Τουρκία.

Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, η εκκωφαντική σιωπή του Κρεμλίνου. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας ενθουσιασμός από τη συμφωνία Ερντογάν – Πενς. Τυπικά ειπώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένει ενημέρωση από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκφράζονται πολλοί χαρακτηρισμοί και επιφυλάξεις. Η Άγκυρα, λένε χαρακτηριστικά στη Μόσχα, αγόρασε και η Ουάσινγκτον της πούλησε κάτι που δεν της ανήκει. Η τελευταία παρατήρηση δείχνει πως η Μόσχα δεν είναι καθόλου πρόθυμη να αποδεχτεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλής 450 χιλιομέτρων μήκους και 32 χιλιομέτρων βάθους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, που επιδιώκει ο Ερντογάν.

Εν κατακλείδι πως είναι δυνατόν να επιβιώσει μία εκεχειρία όταν ο Ερντογάν πήρε όσα ήθελε (μάλιστα από εκείνον που δεν τα έχει για να του τα δώσει), οι Κούρδοι καλούνται να αποδεχτούν μία κατάσταση σαν να έχουν συντριβεί στο πεδίο της μάχης και ο Ασαντ ο νέος κυρίαρχος στην περιοχή ύστερα από τη συμφωνία με τους Κούρδους δεν έχει ερωτηθεί, όπως και η Ρωσία η οποία είναι η πρωταγωνίστρια πλέον στην περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X