Η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της υπόθεσης Novartis -Στην τακτική δικαιοσύνη επιστρέφει η δικογραφία Novartis

Η Ολομέλεια τοποθετήθηκε επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis με μυστική ψηφοφορία σε δέκα κάλπες.

Συγκεκριμένα, η Βουλή αποφασίζει την άσκηση δίωξης
κατά των:
  • πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου
  • και εναντίον των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία (12:00): Κατά πλειοψηφία σε σύνολο 172 ψηφισάντων, η Βουλή αποφάσισε την αναρμοδιότητά της για την άσκηση δίωξης κατά των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, επιστρέφοντας το φάκελο της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.
Δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι δεν θα απόσχει από την ψηφοφορία και θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων.

Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

«Oλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Ετσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας».

Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, «η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή.

«Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ’ ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

«Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι – που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία – θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους», σημείωσε.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/tsipras-thesmiki-aprepia-to-koukouloma-tou-skandalou-novartis

Μητσοτάκης για Novartis: Ενορχηστρωτής της σκευωρίας ο κ. Τσίπρας 

«Δεν θα συμμετάσχουμε σε μια ψηφοφορία- φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με τη Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση Novartis.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτή της σκευωρίας».

Ο κ . Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με την διαδικασία στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο επίτροπος της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και έξι πρώην υπουργοί και πρόσθεσε ότι ενώ ήλθαν για δεύτερη φορά να υπερασπιστούν την αθωότητά τους στην Βουλή «ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθίσει και να τους ακούσει». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόκειται για «χυδαία απόπειρα της συμπολίτευσης να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε την πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης και γι’ αυτό δεν επέτρεψε την διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής γιατί όπως ανέφερε θα αποκαλύπτονταν η σκευωρία και οι σκευωροί.

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ανέφερε: «Το ψέμα σας έχει γίνει δεύτερη φύση, γίνατε καθεστωτικό σύστημα εξουσίας χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Δεν είσαστε μόνο πρώτοι στα ρουσφέτια, διαβρώνετε τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσπαθείτε να κάνετε πράξη την ασύλληπτη ρήση σας ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν …Σπιλώνετε τους πολιτικούς αντιπάλους και τις συζύγους τους. Το πρωθυπουργικό γραφείο δεν αποδέχεται τον στοιχειώδη δημοκρατικό σεβασμό του πολιτικού αντιπάλου. Θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε διχασμό για να περιορίσετε την συντριβή σας».

«Ψέματα τα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια»

Ακολούθως αναφέρθηκε στα της οικονομίας λέγοντας ότι «εξυφαίνεται μία νέα σκευωρία σε βάρος του ελληνικού λαού γιατί είναι ψέματα τα περί καθαρής εξόδου. Είναι ψέματα τα περί δήθεν μεταμνημονιακής εποχής όταν έρχονται νέες μειώσεις των συντάξεων, νέα μείωση του αφορολόγητου και φυσικά η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι θα περάσουμε από φθηνό δανεισμό σε ακριβό δανεισμό από τις αγορές, ενώ παραμένουν οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις.

Οδηγείτε την χώρα σε ένα ακόμη μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Είναι ψέμα να μιλάτε για υπεραπόδοση της οικονομίας και να στηρίζετε τον ισχυρισμό στο υπερπλεόνασμα, το οποίο βασίζεται σε φόρους και αθέτηση πληρωμών του δημοσίου. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα το βγάζετε από τις τσέπες του ελληνικού λαού για να το πάτε στις τσέπες των δανειστών. Η συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι δική σας επιλογή. Γι αυτές τις επιλογές σας θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό».

Κλείνοντας απευθύνθηκε ξανά προς τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αν πιστεύει ότι τα μνημόνια τελειώνουν ας ρωτήσει τους πολίτες, αν πιστεύει στην καθαρή έξοδο, ας ζητήσει την καθαρή απάντηση των Ελλήνων και σημείωσε ότι τα περί εξάντλησης της τετραετίας δεν τα πιστεύει ούτε ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά για Novartis: Σήμερα ρίχνει αυλαία μια κακοστημένη παράσταση – ΒΙΝΤΕΟ

Για μια κακοστημένη κι εν τέλει κακοπαιγμένη παράσταση που ρίχνει αυλαία, καθώς και για πολιτικό φιάσκο, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά πρόκειται για μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο. «Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών. Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος.

Το ίδιο το πόρισμα της πλειοψηφίας σας είναι ομολογία της αποτυχίας σας. Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, την ώρα που η κοινωνία αγωνιά, εσείς επιλέγετε να δηλητηριάζετε τη δημόσια ζωή» τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς και να σταματήσει να προσβάλει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

«Εξακολουθείτε τη γραμμή της πόλωσης και του διχασμού. «Παίζετε τα ρέστα σας» στο τοξικό κλίμα που συντηρείτε. Κάθε ημέρα, κάθε ώρα παραμονής σας στην εξουσία κοστίζει πολλαπλάσια. Δεσμεύετε τη χώρα με νέα βάρη που επιτείνουν το δράμα του λαού. Βαθαίνει το ρήγμα στην κοινωνική συνοχή. Ποια είναι η αλήθεια; Φοβάστε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού. Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

Μπροστά στο βάρος της δικής σας αποτυχίας, καταφεύγετε συνεχώς σε αυτό που έχετε μάθει, αυτό που τόσα χρόνια υπηρετείτε: τη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων», επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

«Η υπόθεση Novartis σηματοδοτεί ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στο υπαρκτό σκάνδαλο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Και πάνω σε αυτό το υπαρκτό σκάνδαλο, επιλέξατε να στήσετε μια σκευωρία. Μια κατά παραγγελία δίωξη, σε ύποπτους χρόνους, με ανύπαρκτες αποδείξεις και, βέβαια, ανώνυμους μάρτυρες» είπε η κ. Γεννηματά

Κουτσούμπας για Novartis: Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε διαδικασίες-παρωδία – ΒΙΝΤΕΟ

Την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση «Novartis», ανακοίνωσε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία». Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχουν ούτε στην ψηφοφορία.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε αναδείξει πως το μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι το Φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Επίσης, ανέφερε ότι η αιτία που αυτό το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια είναι ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων και ο εμπορικός πόλεμος, με υπαρκτό τον κίνδυνο να πάρει γενικότερες διαστάσεις.

Αναφερόμενος στα «παιχνίδια εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού» που έπαιξε η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι η συζήτηση στην Προανακριτική Επιτροπή θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο εκφυλισμού. Πρόσθεσε πως η άρνηση της κυβέρνησης να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης είναι προσχηματική, δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Θεοδωράκης για Novartis: Προανακριτική «ντεκόρ» για να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα φυλλάδιά τους – ΒΙΝΤΕΟ

Για προανακριτική «ντεκόρ» που δεν προέβη, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε καμία ανακριτική πράξη​ για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν θέλησε να ψάξει​ έστω και στο ελάχιστο, αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν όσα λένε οι τρεις «προστατευόμενοι μάρτυρες» και όσα διασπείρουν όλους αυτούς τους μήνες υπουργοί και τα παπαγαλάκια τους » είπε ο κ. Θεοδωράκης στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis και έκανε λόγο για «σκηνικό, προκειμένου να βγάλουν κάποιοι βουλευτές​ φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους φυλλάδια».

« Κρύψατε τους τρεις μάρτυρες. Αρνηθήκατε κάθε είδους εξέτασής​ ​τους.​ Δεν καλέσατε καν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον κ.Φρουζή…» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Είναι πολύ άγαρμπη η προσπάθεια σας να απαλλάξετε τους φίλους σας και να καταδικάσετε εκ προοιμίου τους αντιπάλους σας. Διώκετε ακόμη και τον – υπηρεσιακό για 30 ημέρες-πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που επί δεκαετίες υπηρέτησε υποδειγματικά τη Δικαιοσύνη. Και θέσατε στο απυρόβλητο χωρίς δεύτερη κουβέντα​ τον δικό σας υπουργό που περιλαμβάνεται στην δικογραφία. Οι πολίτες θέλουν – και θα ήθελαν- στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά να κρίνουν. Και όχι με αφορισμούς και ηθικές διακηρύξεις.​ ​Γιατί εκτός των άλλων το αφήγημα ηθικοί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ανήθικοι όλοι οι άλλοι είναι αστείο​».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη Δικαιοσύνη​ σε πολιτικό όπλο. «Εμείς θα επιμείνουμε: Να κόψουμε τους δεσμούς της πολιτικής εξουσίας με τη Δικαιοσύνη. Και σε ότι αφορά στα αδικήματα πολιτικών προσώπων πρέπει να μην έχουμε σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών και να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών. Πρέπει, δηλαδή, να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μην αποφαίνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί για την αθωότητα τους ή για την ενοχή των αντιπάλων τους.

Το Ποτάμι προτείνει τη θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με πλειοψηφία ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων που θα έχει την αρμοδιότητα για τη δίωξη πολιτικών προσώπων.​ ​Επίσης, προτείνουμε η άρση ασυλίας των Βουλευτών​ να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά να αποφασίζει γι’ αυτήν Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου» είπε.

Λεβέντης για Novartis: Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση, παραπέμπει – ΒΙΝΤΕΟ

Θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τέως υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι « καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».

Ο κ. Λεβέντης είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «θα έπραττε σωστά αν είχε επαρκή στοιχεία» στην ιστορία της Novartis ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία όχι μόνο δεν ήταν επαρκή αλλά ήταν και ατεκμηρίωτα.

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: « Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες» την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει.

Παπαχριστόπουλος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι νομοθετικά κατοχυρωμένοι – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στην συζήτηση επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS αναφέρθηκε στο θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων τονίζοντας ότι δεν είναι κουκουλοφόροι αλλά νομοθετικά κατοχυρωμένοι.

O κ. Παπαχριστόπουλος έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις στην υπόθεση και αναφέρθηκε στα χρήματα που έδινε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε μέσα ενημέρωσης.

«Για ένα ζήτημα ηθικής τάξης 23.000 ευρώ, ο πρωθυπουργός ξήλωσε δύο υπουργούς και έδωσε ένα μήνυμα παντού» είπε και συμπλήρωσε ότι τόσα χρόνια δεν έχει «ανοίξει μύτη» όπως είπε για τα panama papers, για τις εξωχώριες, για τις λίστες, για τους οικονομικούς παραδείσους,.

«Θέλει αρετή και τόλμη η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αυτή την αρετή και τη τόλμη την έχει αυτή η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων θα ψηφίσει η Χρυσή Αυγή – ΒΙΝΤΕΟ

Με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, συνέδεσε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, την χρονική ανακίνηση της υπόθεσης Novartis, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Είναι σαν να λέτε κάνουμε εμείς ότι κάνουμε, αλλά κι εσείς κάνατε με τα φάρμακα», είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα ενώ ζήτησε να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός στην υπόθεση και να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ως προς την διαδικασία, ανακοίνωσε ότι δεν θα απόσχει το κόμμα του από την ψηφοφορία και θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής των πολιτικών προσώπων, ωστόσο μέμφθηκε την πλειοψηφία διότι εξαίρεσε τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ δεν ψήφισε την πρόταση της ΝΔ για έρευνα για τους υπουργούς Ξανθό και Πολάκη.

Σαμαράς για Novartis: Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του

Για σκευωρία και σπίλωση έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες» τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και είπε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στη σκευωρία της κυβέρνησης και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη: «Πού την κατάντησαν την Δικαιοσύνη; Τι γαϊτανάκι έχουν στήσει με σκοπό την πλήρη υποταγή της δικαστικής εξουσίας στο καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου; Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές. Εσείς, όμως, να προσέχετε: Δεν γίναμε εμείς «όμηροι» του Παπαγγελόπουλου. Εσείς γίνατε όμηροί του… Και ο Παπαγγελόπουλος θα σας κάψει».

«Αν γίνει δεκτή η έωλη νομική επιχειρηματολογία σας, τότε θα έχετε ανοίξει, όχι δρόμο αλλά λεωφόρο, για τη… δική σας παραπομπή αργότερα απευθείας στην τακτική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε μετέπειτα να προσέλθω στην προανακριτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.

«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο για 37 χρόνια και νομίζω ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται και σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».

«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στουρνάρας: Η Novartis είναι η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

«Είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «μια σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».

Εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως είπε, νίπτει τας χείρας της για το θέμα αυτό.

«Είχε πει πως αν νίψει τας χείρας της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα έχει απεμπολίσει το χρέος της να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών. Με λύπη διαπιστώνω σήμερα ότι η πλειοψηφία της επιτροπής επέλεξε όχι μόνο να νίψει τας χείρας της αλλά και να παραδοθεί στη συκοφαντία αρνούμενη να εξετάσει την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους κατά την άποψή του συνέβη αυτό.

«Επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί αν καλούνταν οι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυπτόταν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Επειδή έτσι θα συντηρηθεί μέρος της συκοφαντικής λάσπης και επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι, πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε, επίσης ότι «η υπόθεση των δέκα θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα πλήττοντας βάναυσα το θεσμικό της υπόβαθρο».

Εξάλλου, έκανε λόγο για διεθνή δυσφήμηση την οποία υπέστη.

«Αντιμετώπισα διεθνή δυσφήμηση από όσους επέλεξαν να διατηρήσουν την ηχώ της συκοφαντίας όπως για παράδειγμα με την ερώτηση του κ. Κούλογλου προς τον κ. Ντράγκι για το αν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος μου. Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιο ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον διοικητή της ΤτΕ νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει τον διοικητή αλλά ουσιαστικά έτσι δυσφήμισε τη χώρα του».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εμμέσως και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θυμίζοντας τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, θείο του υπουργού Οικονομικών και στρατηγό. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.

Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός της Novartis – Στρίβειν δια του αρραβώνος ο Παπαγγελόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

«Άνθρακες ο θησαυρός» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis , ενώ αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είπε ότι «ο νέος Γαλιλαίος εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιον σας και είπε ότι η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών… αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τη επιλογή του να στείλει στη Βουλή το έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή με το οποίο τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέγοντας ότι παραβιάζει τη μυστικότητα των διαδικασιών.

«Δεν θα περάσει ο σφετερισμός των θεσμών. Υπάρχει πρόβλημα στο κράτος δικαίου. Η καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Και μια άλλη κυβέρνηση που θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Λυκουρέντζος για Novartis: Είμαι αθώος, δεν διέπραξα κανένα αδίκημα – Η σκευωρία θα καταρρεύσει

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

Υποστήριξε επίσης ότι μερίδα του Τύπου, αλλά και ορισμένοι κύκλοι, «επιμένουν να κατασκευάζουν ενόχους, επιμένουν στην άθλια πρακτική της σπίλωσης» και τόνισε ότι ουδεμία επικοινωνία είχε ποτέ με στελέχη της Novartis.

Επιπλέον, επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής».

«Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση, η οποία όχι μόνον αισθήματα απογοήτευσης δικαιολογεί, αλλά και εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Επιμένω σε όσα ανέφερα με την ομιλία μου, στην Ολομέλεια της Βουλής, την 21η Φεβρουαρίου 2018. Δεν επιθυμώ να συμπράξω σε καμιά μορφή αποπροσανατολισμού».

«Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και αναμένω την αποκάλυψη της αλήθειας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω με κανένα τρόπο να επικρέμεται επί μακρόν μια ανυπόστατη κατηγορία σε βάρος μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας θα ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να εξεταστεί η περίπτωσή του αποκλειστικά και ως μεμονωμένη.

Σαλμάς για Novartis: Πολύς ντόρος για το τίποτα

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» τόνισε ο Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την εξέταση Novartis.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

Ο κ. Λαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει «όχι» για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και «ναι» για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».

Ο Μάριος Σαλμάς κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στους βουλευτές και ρώτησε: «Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;».

Κουτρουμάνης για Novartis: Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το όνομα και την τιμή μου

Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ενώ τόνισε ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση. «Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της.

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου η αντιπολίτευση να ζητάει να διερευνηθεί μία υπόθεση και να το αρνείται η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ρωτώντας: «Τι θα εμπόδιζε τη δικαιοσύνη να γίνει έρευνα και από τη Βουλή;»

Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε, προβάλλοντας και ένα γράφημα, ότι από το 2010 και μετά άρχισε να υποχωρεί η φαρμακευτική δαπάνη γιατί, όπως είπε, «τότε είχαμε τη βούληση να τα βάλουμε με τα μεγάλα κυκλώματα που υπήρχαν σε αυτόν τον χώρο» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν διερεύνησε την περίοδο που υπήρξε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπόθεση και υποστήριξε ότι δεν ζήτησε διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη.

Δείτε ακόμη:

Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το σκάνδαλο Novartis

Ο Σαμαράς για την υπόθεση Novartis: Επιμένω στη μήνυσή μου και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ