Τα ελληνικά ζευγάρια χωρίζουν για τον… ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης

Νέα ήθη έχει επιβάλλει στην ελληνική οικογένεια η κρίση και η υπερφορολόγηση. Τα ζευγάρια τώρα χωρίζουν για να γλιτώσουν φόρους, κατασχέσεις, να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Βεβαίως, στις περισσότερες φορές αυτού του είδους οι χωρισμοί είναι εικονικοί και παραμένουν στα χαρτιά.

Το φαινόμενο αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των διαζυγίων κατά 20%.

Σύμφωνα με νομικούς τα διαζύγια για οικονομικούς λόγους έχουν γίνει μόδα. Τα ζευγάρια χωρίζουν στα χαρτιά για να ξεφύγουν από την Εφορία, τις τράπεζες ακόμη και για να εισπράξουν κοινωνικά επιδόματα, να έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα».

Τα εικονικά ή λευκά διαζύγια ανθούν κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, που επιβαρύνονται με υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χρωστούν μεγάλα ποσά σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ουσιαστικά απαλλάσσει το δεύτερο μέλος της οικογένειας, γλιτώνει από το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού και της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Μετά το διαζύγιο οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστά φορολογικές δηλώσεις. Το οικογενειακό εισόδημα σπάει στα δύο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σύζυγος συνήθως αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση να προστατεύει ένα ή δύο παιδιά και να έχει χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό εισόδημα.

Με ένα χαμηλό εισόδημα αποκτά πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα, ενδεχομένως και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω του κοινωνικού τιμολογίου και στον ΕΝΦΙΑ.

Το διαζύγιο ή ακόμη και η διάσταση μπορεί να αποδειχθούν συμφέρουσες λύσεις για πολλούς λόγους όπως: Προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμούς, οικογενειακά επιδόματα, έκπτωση ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης, προστασία από κατασχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ