Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε, επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την απόφασή του να ενισχύσει τον γαλλικό στρατό στην ανατολική Μεσόγειο και την κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις μίας Ευρωπαϊκής συμμαχικής δύναμης, η οποία δεν έχει σχέση με την περιοχή και έρχεται από αρκετά χιλιόμετρα μακριά για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή είναι ασύμβατα με το πνεύμα και την αλληλοϋποστήριξη της συμμαχίας. Αυτές και παρόμοιες πρωτοβουλίες δεν συμβάλλουν θετικά στις ενέργειες που γίνονται για να επιλυθούν ειρηνικά και μέσω του διαλόγου τα προβλήματα. Περιμένουμε από τους φίλους και τους συμμάχους μας να αξιολογήσουν τις πρακτικές και τις αξιώσεις και τα προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική με λογική, επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια», δήλωσε ορχικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα μείνει αναπάντητη. Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι είμαστε αποφασισμένοι με αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να το πετύχουμε αυτό».

Ακόμα υποστήριξε ότι «η συμφωνία ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα «δεν έχει νομική βάση» και προσέθεσε ότι «η συμφωνία θα αξιολογηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από το ελληνικό και αιγυπτιακό κοινό καθώς και από πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους και θα δουν και αυτοί ότι υπάρχουν ζημίες από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά της χώρα μας με αφορμή τις διαφορές στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά έχει μόνο εγωιστικές και μονομερείς απαιτήσεις και προσεγγίσεις για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με τα γεγονότα. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι ενέργειες διεξάγονται εντός του πλαισίου με λόγο, λογική και σύμφωνα με το Δίκαιο».

«Αλλά οι Έλληνες γείτονες μας επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Με τέτοια κατανόηση, αξίωση και προσέγγιση, ότι ανήκουν μόνο στην Ελλάδα και μακριά από τη λογική και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μία τέτοια απαίτηση να γίνει δεκτή από κανένα δικαστήριο. Δυστυχώς συνεχίζουν να επιμένουν και να είναι ισχυρογνώμονες, τους εξηγούμε ότι είναι λάθος και πρέπει ν’ αλλάξουν άποψη».

Τέλος όπως και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν, βγάζοντας το μοιρογνωμόνιο για το πόσο απέχει το Καστελόριζο από την ηπειρωτική Ελλάδα.