Ελλάδα

Τα «καυτά» ενοίκια ανεβάζουν την… μονιμότητα! Πού συμφέρει η αγορά με δάνειο

Τα «καυτά» ενοίκια ανεβάζουν την… μονιμότητα! Πού συμφέρει η αγορά με δάνειο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και πιο ελκυστική γίνεται η αγορά κατοικίας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων που παρατηρείται ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Οι -μέχρι στιγμής- λίγοι και τυχεροί που διαθέτουν κάποια αρχικό κεφάλαιο και πρόσβαση σε χρηματοδότηση μπορούν να βρουν ευκαιρίες ακόμη και μέσω δανείου.

Πού και πώς να κάνετε αγορά

«Τα σημερινά δεδομένα των τιμών πώλησης των ακινήτων κατάλληλα για οικογένεια ( 85τμ -110τμ ) σε συνάρτηση με τις τιμές μίσθωσης των ιδίων ακινήτων , αποτελούν το συνδυασμό που μπορεί να οδηγήσει τον ενοικιαστή να προβεί σε άμεση αγορά του ακινήτου που μισθώνει ή να αναζητήσει ακίνητο των ιδίων προδιαγραφών για αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου μεσιτικών γραφείων E-Real Estates.

Το «παράθυρο ευκαιρίας» δημιουργείται επειδή τα ενοίκια αυξάνονται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς απ΄ότι οι τιμές πώλησης. Εν μέσω οικονομικής κρίσης , η ζήτηση για ακίνητα και για κατοικίες ειδικότερα καταποντίστηκε, με ταυτόχρονη πτώση των τιμών των κατοικιών στην περίοδο 2009-2014 κατά ποσοστό άνω του 40% και το 2018 να παρουσιάζει για πρώτη χρονιά αύξηση των τιμών κατά  +1,5 % , ενώ το α τρίμηνο του 2019 καταγράφηκε αύξηση 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στα ενοίκια από το 2012 ως το 2017 οι τιμές κατέγραψαν μείωση που άγγιξε το -25,5 %. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 8,4% σε πανελλαδικό μέσο όρο το 2018, ενώ στην Αττική η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές και το 20%.

Η αγορά και η αύξηση

Η αύξηση πραγματοποιήθηκε λόγω του ότι πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν είτε να μην ανανεώσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης, είτε να ανακαινίσουν τα κλειστά ακίνητα που διέθεταν και να τα εγγράψουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο τη μεγαλύτερη απόδοση, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα ελάχιστα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα.  «Θεωρούμε ότι η αυξητική τάση των μισθωμάτων θα συνεχιστεί και το 2020 και θα περιοριστεί επί των πλείστων τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα θα αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν την δανειοδότηση στεγαστικών δανείων αλλά και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», σημειώνει ακόμη ο κ. Μπάκας.

Χρέη στην εφορία: Αλλαγές, αυστηρότερα κριτήρια και…. ενστάσεις των θεσμών!

«Γενικότερα παρατηρούμε ότι η μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων και η ταυτόχρονη αύξηση των μισθωμάτων χαρακτηρίζει την επιλογή αγοράς ακινήτων μια έξυπνη κίνηση», τονίζει ακόμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος διαθέσει ο ίδιος το 25% της αξίας αγοράς του ακινήτου και δανειοδοτηθεί το υπόλοιπο 75 % τότε σε πολλές περιπτώσεις η αποπληρωμή του δανείου του θα πραγματοποιηθεί σε 15 έτη ή αν επιλέξει διάρκεια 30 ετών, η δόση του δανείου αγγίζει το 50 % του μηνιαίου μισθώματος. Γενικότερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η δόση του δανείου ακόμη και στη περίπτωση 100% χρηματοδότησης (σήμερα οι τράπεζες δανειοδοτούν το 75 % της αξίας), είναι μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X