Τα παιχνίδια σε βάρος των συνταξιούχων και η τύχη των συντάξεων

Θα το πούμε ευθύς εξαρχής. Κυνικά και ανάλγητα παίζουν παιχνίδια εντυπωσιασμού σε βάρος των συνταξιούχων. Παίζουν με τα νεύρα τους πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης. Επιδίδονται σε ένα παιχνίδι ζεστού και κρύου ντους τη στιγμή που τα πράγματα για την μη περικοπή των συντάξεων έχουν δρομολογηθεί

Ας πάρουμε το μίτο από την αρχή για να μπορέσουμε να δούμε την πραγματική αλήθεια.

Εν αρχή ην ο εκβιασμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επειδή έκανε διαφορετικές εκτιμήσεις (οι οποίες ως συνήθως ήταν πάντα λανθασμένες) για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και πιο συγκεκριμένα του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκβίασε και πέτυχε να ψηφιστούν οι νόμοι για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν διαφορετική εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και γι΄ αυτό ήταν αντίθετοι με την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι πως το ΔΝΤ δεν έχει τώρα καμία δυνατότητα να πιέσει το ίδιο την κυβέρνηση για να εφαρμόσει μέτρα που αυτό θέλει. Ο ρόλος του είναι πλέον καθαρά συμβουλευτικός και τεχνικός. Συνεπώς εκείνος που απαιτούσε με φανατισμό τέτοια μέτρα έχει εξουδετερωθεί.

Δεύτερο πολύ πιο σημαντικό και καθοριστικό θα έλεγα είναι η παραδοχή από τους δανειστές ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά μόνο δημοσιονομικό μέτρο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει τα πάντα. Οτι δηλαδή αν τους πείσουμε ότι θα πετύχουμε το 2019 και θα πετυχαίνουμε ως το 2022 πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο.

Κι΄ εδώ ακριβώς ερχόμαστε σε αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άλλοι υπουργοί. Το επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και στην τελευταία συνέντευξη στο Euronews. Δείτε τι είπε:

Ερώτηση: Άρα, λέτε ότι εάν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να το πει από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις οι οποίες να είναι ανακοινώσιμες.

Συνεπώς μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα για να μπορέσουμε να διακρίνουμε την αλήθεια πίσω από τον κουρνιαχτό, που σηκώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης (στο σημείο αυτό η στάση τους αποπνέει ένα άρωμα, σου δίνει την εντύπωση, ότι δεν θέλουν να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων για να καθίσουν την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ στο σκαμνί).

Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση θα συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο θα στείλει στις Βρυξέλλες για να το εξετάσουν οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, όπως γίνεται με τους προϋπολογισμούς και των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Από τη στιγμή αυτή αρχίζει η μάχη να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι με τον προϋπολογισμό και τα μέτρα που υπάρχουν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς να χρειάζεται να περικοπούν οι συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019 των 1.200.000 συνταξιούχων που απειλούνται.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει eretikos.gr αναφέρουν ότι θα δώσουν το “πράσινο” φως αν πειστούν ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Αν δηλαδή πετύχουμε τους στόχους όπως είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε το μέτρο αχρείαστο και προπαντός αντιαναπτυξιακό. Η τελευταία λέξη έχει πολύ μεγάλη σημασία στην επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, τα κλιμάκια των Θεσμών θα συντάξουν έκθεση για τον προϋπολογισμό και από τη στιγμή που έφυγε από τη μέση ο διαρθρωτικός χαρακτήρας της περικοπής των συντάξεων, θα περιοριστούν στην εκτίμηση αν πετυχαίνεται ή όχι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ομως, υπάρχουν και προβλήματα. Είναι οι αντιθέσεις που έχουν εκφράσει Γερμανοί και Ολλανδοί αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων.

Η παράκαμψη της αντίθεσης θα επιχειρηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για τις συντάξεις. Απόφαση που σε τελική ανάλυση θα μπορούσε ακόμα και να αγνοήσει η ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που όμως δεν επιθυμεί για ευνόητους λόγους και οι οποίοι συνδέονται και με την έξοδο στις αγορές.

Συμπέρασμα. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν, όπως ήδη έχει υποστηρίξει ο eretikos.gr.

Εξάλλου ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχουν αυτοκτονικές τάσεις για να σηκώνουν τόσο ψηλά τον πήχη και στο τέλος να περάσουν από κάτω επειδή δεν θα έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τη μείωση των συντάξεων. Σε ένα τέτοιο, απευκταίο για τους συνταξιούχους ενδεχόμενο, η ήττα στις εκλογές και μάλιστα η συντριπτική ήττα είναι σίγουρη και δεδομένη.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ