Τα Σκόπια ξεπλένουν «μαύρο χρήμα»

Πολύ κρίσιμη σύσκεψη στα Σκόπια

Φορολογικό παράδεισο χαρακτηρίζει τα Σκόπια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο νέο κατάλογο με τους φορολογικούς «παραδείσους», τις χώρες εκείνες όπου ξεπλένεται «μαύρο χρήμα», που εξέδωσε η ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται εκτός από τα Σκόπια και άλλες 19 χώρες.
Από τη «μαύρη λίστα» σχέση με το 2016 έχουν αφαιρεθεί εννέα χώρες (Ουρουγουάη, Σαμόα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Νιούε, Ναούρου, Λιχτενστάιν, Μπαρμπάντος και Ανδόρα), καθώς από το 2017 άρχισαν να συνεργάζονται και να δίνουν στοιχεία σε διεθνείς ελεγκτικές αρχές, για κεφάλαια που διακινούνται μέσω των τραπεζών τους.
Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, δεν εκπίπτουν -αυτομάτως τουλάχιστον- οι επαγγελματικές δαπάνες προς επιχειρήσεις και νομικές οντότητες που εδρεύουν σε «ύποπτες» χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια διαφάνειας που ορίζει ο ΟΟΣΑ.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι «οι δαπάνες που καταβάλλονται σε φορολογικό κάτοικο κράτους το οποίο, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 65, χαρακτηρίζεται ως κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς δεν εκπίπτουν κατ’ αρχήν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή».

Η νέα λίστα των μη συνεργάσιμων χωρών για το φορολογικό έτος 2017  έχει ως εξής:

46

Βitcoin: Με «σπασμένα φρένα» μετά τον… όλεθρο! Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ