Θέμα

Τάζουν… πασχαλινούς λαγούς με πετραχήλια αγνοώντας τους ειδικούς! Σε πανικό η κυβέρνηση ετοιμάζει το μεγάλο άνοιγμα

Τάζουν… πασχαλινούς λαγούς με πετραχήλια αγνοώντας τους ειδικούς! Σε πανικό η κυβέρνηση ετοιμάζει το μεγάλο άνοιγμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με το… αμιγώς επικοινωνιακό υπερόπλο των self tests στο χέρι, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αρχίσει εδώ και μέρες να τάζουν «Πάσχα στο χωριό» και «επιστροφή στην κανονικότητα» υπό το κράτος του πανικού για τα μηνύματα κοινωνικής δυσφορίας λόγω της αναποτελεσματικότητας του lockdown.

Ρωγμές εντούτοις εμφανίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για την επίτευξη του «πρώτου τείχους ανοσίας» μέχρι το τέλος Μαΐου μετά το «φρένο» στις παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη.

Ο Γεραπετρίτης… έστειλε το μήνυμα

Το αισιόδοξο γαλάζιο αφήγημα, στη σκιά της ασφυκτικής κατάστασης των νοσοκομείων, θεμελιώνεται στη φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία» μαζί με τη διθυραμβική προαναγγελία ότι από αύριο «θα διατεθούν 900.000 self tests σε κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές».

Ο Πολάκης «τελειώνει» Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους ειδικούς για την απελευθέρωση των μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα λέγοντας ότι «εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών»…

Στα χνάρια των σχολείων

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «πρόωρη» τη συζήτηση για το Πάσχα, ωστόσο από τις τάξεις της Ν.Δ. διακινείται το σενάριο ότι τα αρνητικά τεστ αυτοελέγχου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «διαβατήρια» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Η πρόταση που συζητείται κινείται στα χνάρια του μοντέλου που εφαρμόστηκε στο άνοιγμα των Λυκείων.

Εργασιακό έκτρωμα! Ωράριο – λάστιχο, συμβάσεις και συνδικάτα στον πάγο

Τουτέστιν, οι πολίτες – ταξιδιώτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr κι από κει θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της Τροχαίας!

Πάσχα

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Μέσα σε όλα… νεύμα στην Ιεραρχία

Τις σχετικές πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία των self tests ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή». Η κυβέρνηση μάλιστα κάνει νεύμα και προς την Ιεραρχία προετοιμάζοντας το έδαφος για λειτουργία των εκκλησιών -με μέτρα ατομικής προστασίας- καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το σχέδιο προϋποθέτει τη διενέργεια self tests δύο φορές την εβδομάδα στους ιερείς.

εκκλησία

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων με εισήγηση Γεωργιάδη

Επιπλέον, τα τεστ αυτοελέγχου μετατρέπονται σε «κλειδιά» και για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο των επιφυλάξεων που διατυπώνει η επιστημονική κοινότητα για την εγκυρότητα του μέτρου. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων για τους μαθητές Λυκείου χωρίς να αναμένουν τα πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται η επιτροπή κάθε Παρασκευή!

Δημοσκόπηση GPO: Κάτω η ΝΔ πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει προχθές ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος το άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων, αντιστρέφοντας ξανά τους ρόλους με τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, από την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές με το αυτοκίνητο για σωματική άσκηση (κωδικός 6).

καταστήματα Σταϊκούρας

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

24 Απριλίου και 10 Μαΐου οι ημερομηνίες – κλειδιά

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης προβλέπει επίσης το Σάββατο 24 Απριλίου να επιτραπεί η φυσική πρόσβαση στα καταστήματα χωρίς click in shop ή click away.

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί και η 10η Μαΐου για το άνοιγμα των Δημοτικών και Γυμνασίων, της εστίασης, των παιδότοπων και των κτημάτων για γάμους. Τέλος, στις 14 Μαΐου αναμένεται η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

lockdown εστίαση Άδωνις Γεωργιάδης

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ανησυχία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ταυτόχρονα, εντούτοις, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις σοβαρές επιπτώσεις στο πρόγραμμα «Ελευθερία» λόγω των εξελίξεων που αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επισημαίνουν δε ότι «αναμένουμε τις εξελίξεις» και ενώ σήμερα θα έφταναν στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου. Πριν ξεσπάσει η χθεσινή καταιγίδα με το εμβόλιο -στο οποίο έχει επενδύσει τις προσδοκίες της η Ευρώπη- η Αριστετελία Πελώνη εκτιμούσε πως «τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες», συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και, ανάλογα με τις ροές, μπορεί να αυξάνεται».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X