Οικονομία

Τελειώνει στις… Βρυξέλλες το παζάρι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Τελειώνει στις… Βρυξέλλες το παζάρι για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν καθώς και για τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που ζητά η ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του υπουργείου ΠΕΝ υπό τον γεν. Γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο προκειμένου αύριο 22 και μεθαύριο 23 Νοεμβρίου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη με θέμα «Lignite case», όπως περιγράφεται χαρακτηριστικά και στις αποφάσεις της «Διαύγειας» για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης των στελεχών.

Αυτό είναι το σχέδιο της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το euro2day.gr, η ομάδα διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΝ αναμένεται να παρουσιάσει στους τεχνοκράτες της DG COMP την πρότασή της για το τελικό «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν στο market test, ενώ αναμένεται να ζητήσει και αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ΔEΗ. Πηγές του υπουργείου χαρακτηρίζουν τη διαπραγμάτευση ως «προπαρασκευαστική ενόψει της επιστροφής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα». Με πιο απλά λόγια, η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αναμένεται να κλείσει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, περί τα τέλη του μήνα.

Εκεί… τα βρίσκουν

Πηγές αναφέρουν ότι υπουργείο ΠΕΝ και «Βρυξέλλες» έχουν συμφωνήσει στην παραχώρηση της μονάδας Μελίτη 1 και της άδειας της κατασκευής της δεύτερης. Η ελληνική πλευρά μετά την απόρριψη της πρότασης της για την διάθεση και των δύο μονάδων του Αμυνταίου, επανέρχονται αύριο με τις δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4).

Αίτημα για παράταση

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια συνάντησης τους την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο θα ζητήσει την παράταση των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.000 στις 32.000 ώρες λειτουργίας, όπως και για εκείνες (3 και 4) της Καρδιάς.

Επιπλέον, στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕH είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή να αναβαθμίσει τον ΑΗΣ Αμυνταίου μετά το τέλος των 32.000 ωρών λειτουργίας και να μείνει έτσι στο λιγνιτικό δυναμικό της δημόσιας επιχείρησης.

Η τελευταία, σημειώνεται, ότι αν τελικά κλείσει η συμφωνία για τις «Μελίτη 1 και 2» και «Μεγαλόπολη 3 και 4» τότε θα μείνει με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και την Πτολεμαϊδα 5, όταν η τελευταία ολοκληρωθεί (βρίσκεται σε φάση κατασκευής) και λειτουργήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X