Τεράστιες ανατροπές σε ΔΕΚΟ

Ερχονται μεγάλες ανατροπές σε διοικήσεις και εργαζόμενους σε 14 ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο.

Από «στρατηγικά σχέδια» που έχει ετοιμάσει το Ταμείο για κάθε μια από τις 14 κρατικές εταιρείες και ΔΕΚΟ, φαίνεται ότι ανατροπές θα είναι κοσμογονικές για τα δεδομένα των ΔΕΚΟ. Ξεκινούν από την υποχρέωση των διοικήσεων να τηρούν δεσμευτικούς στόχους, όπως και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, να δημοσιοποιούν ισολογισμούς ανά τρίμηνο ακόμη και οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, να δημιουργηθούν επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, προβλέπονται επίσης ανακατανομή προσωπικού, και εθελούσιες έξοδοι.
Πρόγευση των επερχόμενων αλλαγών δίνει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκεστη Βουλή, το οποίο ναι μεν διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι εργασιακές σχέσεις σε καμία επιχείρηση, φωτογραφίζει ωστόσο «ανασχηματισμό» διοικήσεων, μιλά για περιστολή δαπανών, και εξορθολογισμό, δηλαδή για αλλαγές σε νοοτροπίες και καθιερωμένες πρακτικές σε εμβληματικές ΔΕΚΟ.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τη ΔΕΗ (18.000 εργαζόμενοι), τον ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ (7.962), τα ΕΛΤΑ (7.027), τον ΟΣΕ (1.400), την ΕΥΔΑΠ (2.600), το 51% της ΕΥΑΘ (224), μαζί με μικρότερες εταιρείες, όπως το ΟΑΚΑ αφού πρώτα μετατραπεί σε εταιρεία (150), τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (620), τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (132), την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (30), τις Ελληνικές Αλυκές, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, την Διώρυγα Κορίνθου, την ΔΕΘ-Hellexpo. Την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν από την αρχική λίστα, η Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές και η ΕΛΒΟ.
Πάντως, ιδιωτικοποιήσεις προς το παρόν δεν προβλέπονται.


Το Υπερταμείο καλείται να αναδιαρθρώσει τις ΔΕΚΟ, προκειμένου να πάψουν να παράγουν ελλείμματα, και να γίνουν κερδοφόρες. Αυτό σημαίνει από αλλαγές στο μάνατζμεντ ώστε αυτό να γίνει πιο επαγγελματικό, δεσμευτικούς στόχους και μετρήσιμες αποδόσεις για κάθε μία, μέχρι μείωση όπου χρειάζεται του μισθολογικού κόστους, περιορισμό της δαπάνης (π.χ. υπερωρίες), αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς και εξορθολογισμό στο προσωπικό.
Η υλοποίηση των προαναφερόμενων θα ξεκινήσει εντός του 2018 και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα αξιολογηθούν εκ του μηδενός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές, με νέους μάνατζερ. Οι πρώτες κουβέντες θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες όταν και θα ξεκινήσουν οι ακροάσεις των σημερινών διοικήσεων από το υπερ-Ταμείο, το οποίο και θα τους παραδώσει τα «στρατηγικά σχέδια» που τους έχει ετοιμάσει.
Το θέμα περιλαμβάνεται και στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση του υπερ-Ταμείου θα λάβει υπόψιν για το διορισμό των μελών των Δ.Σ. των ΔΕΚΟ «την καταλληλότητα των υποψηφίων σχετικά με τις απαιτήσεις διοίκησης των λοιπών θυγατρικών (αποστολή δημόσιας επιχείρησης, δήλωση δεσμεύσεων, κ.α.), την αποφυγή διακρίσεων, την ανεξαρτησία, και τα επαγγελματικά κριτήρια που κρίνονται απαραίτητα για την επίτευξη του σκοπού κάθε μίας εκ των λοιπών θυγατρικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ