Θέμα

Ερχονται ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό-Πότε θα γίνουν εκλογές

Ερχονται ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό-Πότε θα γίνουν εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Το ΚΙΝΑΛ και οι εκλογές του κινήματος για την ανάδειξη του νέου προέδρου, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις, τις πρόωρες εκλογές, καθώς και τις πολιτικές των συμμαχιών και συνεργασιών των δύο μεγάλων κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ηδη η χώρα έχει εισέλθει σε μία άτυπη και μη ομολογημένη προεκλογική περίοδο και ο χρόνος των εκλογών θα καθοριστεί από τρεις  παράγοντες. Πρωτίστως από την πορεία της πανδημίας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιστημόνων ότι και το 2022 θα είναι έτος με πανδημία, τότε  όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι πολύ δύσκολο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πορεία του κορονοϊού και τυχόν αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα επόμενα κύματα τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, θα επιδράσει αρνητικά στην κυβερνητική αποδοχή από τους πολίτες και θα προκαλέσει νέες απώλειες.

Ο δεύτερος λόγος ο οποίος θα καθορίσει-στην περίπτωση που η πανδημία δεν θα είναι εμπόδιο-είναι οι δημοσκοπήσεις. Η φθορά της κυβέρνησης από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, το φιάσκο του ανασχηματισμού και παρά την ανάσα από την Ελληνογαλλική συμφωνία, είναι εμφανής και μεγάλη. Ακριβώς αυτό το γεγονός έχει ωθήσει, σύμφωνα
με πληροφορίες,  συμβούλους  του Κυριάκου Μητσοτάκη να του εισηγηθούν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό και το αργότερο ως τον Ιούνιο 2022.

Βλέπετε, εκτός από τα προαναφερόμενα πολύ απειλητική για την κυβέρνηση και το αφήγημά της είναι η ακρίβεια, το άλμα του  ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων αναμένεται το χειμώνα να προκαλέσουν μεγάλη δοκιμασία για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία σε ποσοστό 96,1% αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς και η ενίσχυση από την κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Ο τρίτος λόγος ο οποίος θα καθορίσει σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τις πολιτικές για συμμαχίες των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς και το χρόνο των εκλογών, είναι η ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Εδώ υπάρχουν τρία σενάρια ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης.

Το πρώτο σενάριο αναφέρεται σε ενδεχόμενη επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου (οι πιθανότητες μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε συνομιλητές του). Στην περίπτωση νίκης του Ανδρέα Λοβέρδου αποκλείεται οποιοδήποτε  ενδεχόμενο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το έχει εξάλλου δηλώσει ο ίδιος ρητά και κατηγορηματικά. Ταυτοχρόνως έχει ανοίξει διάπλατα το παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (θα
επανέλθει η παλιά ονομασία του κινήματος, όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί δημόσια και έχει κάνει ένα από τα κεντρικά συνθήματα της προεκλογικής του καμπάνιας).

Θα πρόκειται για επανάληψη της συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου, που προκάλεσε την οριστική εξαέρωση του  ΠΑΣΟΚ και την κατάρρευση στις εκλογές του 2015. Επίσης, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η διάσπαση, αφού οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ αποκλείουν οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για την ανάθεση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στον Ανδρέα Λοβέρδο κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Παπανδρέου και Ανδρουλάκης

Αν νικητής στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχουμε το δεύτερο σενάριο για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και τις εκλογές. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποκλείει μεν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όμως δεν ανοίγει και το παράθυρο προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμένεται με κάποιες διαφοροποιήσεις να ακολουθήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά.

Αυτό σημαίνει πως οι αποφάσεις που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και πιο συγκεκριμένα από το ποιος θα είναι ο νικητής και φυσικά αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από το προοδευτικό στρατόπεδο, καθώς και ποιες δυνάμεις θα κληθούν να συμμετάσχουν. Συνεπώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει πως θα πορευτεί το ΚΙΝΑΛ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο μετεκλογικό τοπίο. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράμετρο των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το τρίτο σενάριο θέλει για νικητή των εσωκομματικών εκλογών και πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί για μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει το στίγμα και το περιεχόμενο του τίτλου προοδευτική διακυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι κλείνει ερμητικά η οποιαδήποτε συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για μετεκλογική (προσοχή όχι προεκλογική) σύμπραξη του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις άλλες δυνάμεις που θα προκύψουν από τις εκλογές και θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε ένα κοινό κυβερνητικό εγχείρημα, είτε μέσω της συμμετοχής στην κυβέρνηση, είτε μέσω της στήριξης κατά το Πορτογαλικό μοντέλο μετά το 2015 και μέχρι πρότινος.

Και σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες και τις δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και το περιεχόμενο του κυβερνητικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει επίσης πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κόψει πρώτος το νήμα, είτε η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι τόσο μικρή, ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία
πλειοψηφικού συνασπισμού στη Βουλή.

Κυριάκος Βελόπουλος

Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα επιδράσουν αποφασιστικά και στο ρόλο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Αν νικητής είναι ένας από τους Γιώργο Παπανδρέου ή Νίκο Ανδρουλάκη, ο ρόλος που ενδεχομένως θα κληθεί να παίξει ο Κυριάκος Βελόπουλος θα είναι ενισχυμένος. Θα είναι αυτός ο κυβερνητικός εταίρος στην περίπτωση που είναι εφικτός ο
σχηματισμός πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση.

Ηδη άρχισαν να ρίχνονται νεοδημοκρατικά δίχτυα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι χαρακτηριστική αναφορά του Αρη Πορτοσάλτε ότι η Ελληνική Λύση αρχίζει να σοβαρεύει και μπορεί να είναι χρήσιμη μελλοντικά.

Και αυτό το ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει και εκτιμά ότι με νέα προσφυγή στις κάλπες μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία (δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 37 με 38%), τότε το πιο πιθανό είναι να γίνουν πάλι εκλογές σε σαράντα περίπου μέρες.

Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για συνεργασία της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση μετά τις πρώτες εκλογές, αν βεβαίως τα δύο κόμματα μαζί έχουν πλειοψηφία. Αν δεν έχουν τότε οι προσφυγή ή όχι σε κάλπες για δεύτερη φορά θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, καθώς και από τον αριθμό των βουλευτών που θα έχουν όλα τα κόμματα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X