Θέμα

Ευρωβαρόμετρο: Ισχυρό ράπισμα σε κυβέρνηση και δημοσκοπήσεις

Ευρωβαρόμετρο: Ισχυρό ράπισμα σε κυβέρνηση και δημοσκοπήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζουν η κυβέρνηση και οι δημοσκοπήσεις. Η πρώτη το κάνει υπερτονίζοντας το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, το οποίο στην ουσία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επαναφορά στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 όταν εμφάνισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση.

Εκθέτει επίσης τους Ελληνες δημοσκόπους οι οποίοι είτε αδυνατούν, είτε δεν θέλουν να εμφανίσουν το τεράστιο κύμα δυσαρέσκειας που κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα , σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο έχει δυσάρεστες πρωτιές στην Ευρώπη στον τομέα της οικονομίας, της ανεργίας και του πλήγματος των οικογενειακών οικονομικών από την πανδημία.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά αφού:

-Το 80% κρίνει άσχημη την κατάσταση της χώρας γενικά. Μάλιστα η κατάσταση σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη έχει χειροτερεύσει. Με την επίδοση αυτή η Ελλάδα έχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία που συγκεντρώνουν ποσοστό δυσαρέσκειας 81%. Το μικρότερο ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών έχει η Δανία (7%) και το Λουξεμβούργο (8%).

-Το 76% των Ελλήνων αναφέρει ότι έχει δεχτεί οικονομικό πλήγμα από την πανδημία και με το ποσοστό αυτό η χώρα μας δυστυχώς καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Οι Δανοί και οι Ολλανδοί με ποσοστό 85% βρίσκονται στον αντίποδα υποστηρίζοντας πως δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

-Το 91% των Ελλήνων εκτιμά πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη ή πολύ άσχημη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων. Σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη έχει επιδεινωθεί κατά 1%.

-Το 93% των Ελλήνων κρίνουν την κατάσταση στην απασχόληση ως πολύ άσχημη (52%) ή άσχημη (41%). Μάλιστα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 1% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα την άνοιξη 2021.

Οπως γίνεται αντιληπτό για κάθε σκεπτόμενο πολίτη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, καθώς και την οικονομική ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες. Επιπλέον θέτουν άλλη μία φορά σε αμφισβήτηση τα ευρήματα δημοσκοπήσεων για τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, τα οποία σταδιακά και σε κάποιο χρονικό διάστημα επιδρούν και διαμορφώνουν τις πολιτικές επιλογές των πολιτών.

Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν και εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα στοιχεία από κρυφές δημοσκοπήσεις ή τις δημοσκοπήσεις πρεσβειών δείχνουν πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταρρεύσει.

 

Η γενικότερη κατάσταση της χώρας σας

Αρνητική πρωτιά και με διαφορά καταγράφει η Ελλάδα όσον αφορά και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στο κάθε άτομο προσωπικά με ποσοστό 76%

 

 

 

Παράλληλα, το 46% των πολιτών κρίνει πολύ κακή την οικονομική κατάσταση μέσα στην οικογένειά του, ποσοστό επίσης αρκετά υψηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Όσον αφορά την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα, το εντυπωσιακό ποσοστό του 91% κρίνει πως είναι πολύ κακή, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει και πάλι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και με διαφορά.

 

Το ίδιο άσχημη είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες και για τον τομέα της απασχόλησης με το 93% να κρίνει την κατάσταση εντελώς άσχημη. 

 

 

Πρώτη στην Ευρωζώνη και με διαφορά έρχεται η Ελλάδα και στο ερώτημα πώς κρίνουν οι πολίτες τους περιορισμούς που επέβαλαν οι εθνικές κυβερνήσεις. Το 44%των Ελλήνων κρίνει τους περιορισμούς που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση εντελώς αδικαιολόγητους.

 

 

Το 57% θεωρεί ότι η ποιότητα της ζωής του ήταν καλύτερη πριν, με την Ελλάδα να έρχεται και πάλι πρώτη. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X