Επιλογές

Το μεγάλο έγκλημα με το φυσικό αέριο

Το μεγάλο έγκλημα με το φυσικό αέριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της χώρας και των πολιτών. Γιατί πως θα σας φαινόταν άραγε αν η χώρα μπορούσε να έχει έσοδα 5 δισ. ευρώ το χρόνο, περισσότερο από 100.000 νέες θέσεις εργασίας και μεγάλες επενδύσεις στη χημική βιομηχανία;

-->

Οχι δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, ούτε πρόκειται για λόγια κάποιου αιθεροβάμονα. Είναι η επιστημονική εκτίμηση για τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας.

Τα προαναφερόμενα προκύπτουν από τη μελέτη του του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμου ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνη Φώσκολου. Του ανθρώπου που για χρόνια επέμενε ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης και στο άκουσμα κάποιοι χαμογελούσαν ειρωνικά. Τώρα, όμως, πολυεθνικές εταιρείες πήραν άδειες και ξεκίνησε η διαδικασία των ερευνών, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν σε εξόρυξη.

Επανερχόμενοι στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο βλέπουμε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως και 105.000 θέσεις εργασίας. Το υποστηρίζει ο Αντώνης Φώσκολος στηριζόμενος στις έρευνες που έγιναν και σε ανακοινώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει έσοδα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ως 30 χρόνων (περισσότερα στο defence point.gr).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αντώνη Φώσκολου τα κοιτάσματα του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται σε 11 δισ. βαρέλια.

Για τον Πατραϊκό υποστηρίζει ότι στο κοίτασμα με 100 εκατομμύρια βαρέλια θα χρειαστεί να προσληφθούν άμεσα 500 άτομα. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι νεώτερες έρευνες ανεβάζουν το κοίτασμα στα 150 εκατομμύρια βαρέλια. Συνεπώς η επίδραση στην οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για να έχουμε μία ακόμα εικόνα θα αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις μελέτες (σας έχει ήδη ενημερώσει ο eretikos.gr) το κοίτασμα που βρίσκεται δυτικά του πατραϊκού κόλπου θα αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5% το χρόνο για 25 χρόνια.

Αν δε στην εξίσωση βάλουμε και τα υπόλοιπα κοιτάσματα του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας γίνεται αντιληπτό, πως αλλάζει η μοίρα της χώρας και των πολιτών.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη και τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κρήτης ο χαρακτηρισμός Ελ Ντοράντο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη η Ελλάδα διαθέτει θησαυρό 1,2 τρισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό ανέρχονται τα έσοδα που με βάση τις νεώτερες εκτιμήσεις θα μπορούσε να έχει η χώρα μας σε 25 χρόνια από τα κοιτάσματα του Ιονίου και της Κρήτης.

Αν την εκτίμηση του Γιώργου Σταθάκη τη συνδυάσουμε με τη μελέτη του Αντώνη Φώσκολου, τότε οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι 105.000, αλλά πολλαπλάσιες.

Και βεβαίως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα ταμεία και τις συντάξεις, αφού τα περισσότερα έσοδα, σύμφωνα με το νόμο,θα διοχετευθούν στο ασφαλιστικά ταμεία.

Και τώρα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος εκείνων που από το 1996 ως το 2012 είχαν “νεκρώσει”  κυριολεκτικά το πρόγραμμα για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Κι΄ αυτό γιατί δεν θα υπήρχαν μνημόνια, ούτε κρίση και χρεωκοπία. Αρκεί βεβαίως το πολιτικό σύστημα να μην λειτουργούσε όπως στη Νιγηρία (το πετρέλαιο έγινε κατάρα), αλλά στη Νορβηγία (άλλαξε ριζικά τη μοίρα της φτωχής χώρας των ψαράδων).

Τέλος, αν συνυπολογίσουμε και τη γεωπολιτική διάσταση, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας αναβαθμίζεται στο μέγιστο βαθμό. Αρκεί βεβαίως να το αντιληφθούν οι πολιτικοί και να παρακάμψουν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να συνεννοηθούν σε αυτό το θέμα. Τί δεν καταλαβαίνουν δηλαδή;

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Υδρογονάνθρακες: Να τους παράξουμε ή να τους εισάγουμε;

Αρθρο-τομή για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες-Ολη η αλήθεια

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X