ΣΟΚ. Τα αλλαντικά προκαλούν καρκίνο
Υπενθυμίζεται ότι το 2015, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο
Τα αλλαντικά είναι ύποπτα για καρκίνο. Πολλά κυκλοφορούσαν ως φήμες για τα αλλαντικά, αλλά τώρα η είδηση έχει την εγκυρότητα Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Περιβάλλοντος και Εργασίας της Γαλλίας (ANSES). Η εν λόγω υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι τα νιτρώδη/νιτρικά άλατα που περιέχονται στα αλλαντικά συνδέονται άμεσα με την πρόκληση καρκίνου του εντέρου. Άσχημα λοιπόν τα νέα για το ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα κτλ που έρχονται από τη Γαλλία.
Τα νιτρώδη άλατα είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και να δώσει στο βραστό ζαμπόν το ροζ χρώμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία, καθώς στο πεπτικό σύστημα του καταναλωτή, αυτή η ένωση μετατρέπεται σε νιτροζαμίνη, που είναι καρκινογόνος ουσία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλαντίασης, λιστερίωσης ή σαλμονέλας.
Ήδη, τον Φεβρουάριο του 2022, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών στα αλλαντικά και διέταξε την επανεξέταση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.
Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων έκθεσης στα νιτρώδη προέρχεται από την κατανάλωση αλλαντικών, λόγω των πρόσθετων [συντηρητικών] που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους».
Ωστόσο στην έκθεση σημειώνεται ότι μπορεί τα νιτρώδη να συνδέονται και με άλλα είδη καρκίνων ωστόσο, όπως αναφέρεται «τα διαθέσιμα δεδομένα, μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπουν το συμπέρασμα μιας αιτιώδους συνάφειας. Ο οργανισμός συνιστά να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αυτές οι σχέσεις».
Η ANSES συμβουλεύει τους καταναλωτές «να περιορίσουν την κατανάλωση αλλαντικών στα 150 γραμμάρια την εβδομάδα» και «να τρώνε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, με τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα». Σημειώνεται ότι σήμερα οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 280 γραμμάρια αλλαντικών ημερησίως, οπότε πρέπει να αλλάξουν σημαντικά το διαιτολόγιό τους.