Θέμα

Τορπίλη Αντώνη Σαμαρά σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Τορπίλη Αντώνη Σαμαρά σε Κυριάκο Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τορπίλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ιδεολογικές του επιλογές εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα”  του Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράλληλα εξέπεμψε το δικό του ιδεολογικό στίγμα, διαφορετικό από εκείνο του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τα κεντρικά σημεία της διαφοροποίησης  και της επίθεσης συνάμα του Αντώνη Σαμαρά, είναι η προσέγγιση των ιδεών του “Ποταμιού”  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η στάση στα Ελληνοτουρκικά και η οικονομία.

Στα Ελληνοτουρκικά ο πρώην πρωθυπουργός αποδομεί συνολικά την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του εμμέσως πλην σαφώς «παθητική στάση και πολιτική κατευνασμού που όμως αποθρασύνουν την Τουρκία».  Για την οικονομία υποστηρίζει ότι «είμαστε σε φάση ανάκαμψης και όχι ανάπτυξης».

Για τα ενεργειακά επισημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης.

Με την σύγχρονη δεξιά-κεντροδεξιά τι θα γίνει;

Μιλώντας με πολιτικούς όρους ο κ. Σαμαράς αποδομεί την πολιτική Μητσοτάκη και την στροφή στον χώρο του κέντρου λέγοντας ότι η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι ενώ βάζει και το ερώτημα του ιδεολογικού χαρακτήρα της ΝΔ. Λέει χαρακτηριστικά: «…Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…Είναι άλλο πράγμα να “απευθύνεσαι” σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να “εκφράζεις” άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα».

Παράλληλα υπερασπίζεται το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της δεξιάς-κεντροδεξιάς σημειώνοντας: «Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας; Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης”. Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου την βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».

Ασκεί κριτική για τον ανασχηματισμό δείχνοντας, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Χρήστο Στυλιανίδη: «δεν πρέπει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια είχε πολεμήσει όπως οι Πρέσπες και το Σχέδιο Ανάν, ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη».

Αναφέρεται στην κοινή είσοδο στο Βελλίδειο με τον Κώστα Καραμανλή: «Όταν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί της ΝΔ έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι».

Η Μέρκελ μάς τράβηξε το χαλί

Ο κ. Σαμαράς ασκεί σκληρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι δεν ήταν οραματίστρια αλλά διαχειρίστρια. Θεωρεί υποκριτική την στεναχώρια της για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες και της καταλογίζει ότι μας τράβηξε το χαλί τον Νοέμβριο του 2014 όταν το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κι όμως, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Με συνέπεια τρίτο Μνημόνιο…Η κα. Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα…».

Χρειάζεται αποτροπή και όχι παθητική στάση και κατευνασμός

Εκτεταμένη είναι η αναφορά του στα ελληνοτουρκικά και σαφής και συνολική η αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επιμένει στην δήλωσή του ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές», ενώ αμφισβητεί ότι υπάρχει εξομάλυνση, λέγοντας: «Ποιά “εξομάλυνση”; Πού τη βλέπετε; Ξεχάσατε τις συνεχείς navtex όλο το καλοκαίρι; Ξεχάσατε τις προκλήσεις των τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Ξεχάσατε τις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου, επιχειρούν να αλλάξουν». Στέκεται στο Κυπριακό και στις “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο λέγοντας ότι «με την κίνηση του αυτή ο Ερντογάν ενσυνείδητα ακυρώνει την όποια προσπάθεια βιώσιμης λύσης του Κυπριακού… Το θράσος του Ερντογάν έφτασε στο σημείο να ζητήσει προχθές από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα…!».

Κάνει ειδική αναφορά στα όσα συμβαίνουν με το γαλλικό πλοίο στην Κρήτη: «Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει το “δόγμα της γαλάζιας πατρίδας”, καθιστώντας παράλληλα ανενεργή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ! Καταργεί στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επιβάλλει τη θεωρία της ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ…!».

Όσο για την στάση των κυβερνήσεων υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα, θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και «να φθάσουν ακόμη και σε βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις…Δεν πρέπει – επ’ ουδενί – να εκληφθεί η πολιτική μας ως “παθητική στάση” απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή. Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την Αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε “Κατευνασμό του θηρίου” – που έτσι αποθρασύνεται περισσότερο…».

Ανησυχία για την οικονομία

Καταγράφει την διαφωνία του και με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αμέσως η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο λιγνίτης και το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Αναφέρει χαρακτηριστικά «προβληματίζομαι για το αν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και δεν έχει ακόμη αποσβεστεί». Αναφερόμενος στην οικονομία λέει ότι «… σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα “Ανάπτυξη”…» και εκφράζει την ανησυχία του: «Ωστόσο, ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν την πληθωρισμό. Όπως ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας που γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι το Χρέος μας είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπέρ-πλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος».

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση στέλνει και για τη Novartis: «Εγώ αναμένω. Το δικό μου “μέχρι τέλους” δεν θα αλλάξει ποτέ. Είπα ότι η σκευωρία θα αποκαλυφθεί πλήρως – και θα αποκαλυφθεί! Καθαρές κουβέντες!».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X