Η θρυλική ταινία «Υπολοχαγός Νατάσσα» και το παρασκήνιο της Αλίκης με τον Φώσκολο

Μια από τις ταινίες που προβάλλονται συνήθως την 28η Οκτωβρίου είναι και η ταινία “Υπολοχαγός Νατάσσα” που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1971, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε σενάριο-σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου. Η ταινία αυτή ήταν η τελευταία που έπαιξαν μαζί η Αλίκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η πρώτη που συνεργάστηκε η Αλίκη με τον Φώσκολο.

       Ο σκηνοθέτης όταν του προτάθηκε να γυρίσει ταινία με την Αλίκη είχε ενδοιασμούς, αλλά τελικά ο Φίνος και οι συνεργάτες του τον μετέπεισαν. Συναντήθηκε λοιπόν με την ηθοποιό για να βρουν το θέμα της ταινίας αλλά η Αλίκη απέρριπτε επί ώρες οποιαδήποτε ιδέα της πρότεινε ο σκηνοθέτης μέχρι που άκουσε την ιστορία της “Υπολοχαγού Ναυσικάς”. Δεν της άρεσε όμως το όνομα της ηρωίδας και το άλλαξε σε “Υπολοχαγός Νατάσσα”.

        Για την εποχή της η ταινία θεωρήθηκε υπερπαραγωγή με γυρίσματα στην Κύπρο και Γερμανία και πολλά εξωτερικά γυρίσματα όπως αυτό στο φράγμα του Μαραθώνα, όπου σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό γυρίστηκε ο θάνατος του Ορέστη, που υποδυόταν ο Παπαμιχαήλ. Πολλές δε από τις σκηνές γυρίστηκαν στην επιβλητική βίλα Καζούλη στην Κηφισιά. Στο όμορφο νεοκλασσικό που χτίστηκε το 1910 και κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει το φρουραρχείο των ΕςΕς.

        Η “Υπολοχαγός Νατάσσα” προβλήθηκε και στο εξωτερικό. Όταν η ταινία έπαιξε στο BBC2 οι παραγωγοί του μιούζικαλ “Εβίτα” που την είδαν, εντυπωσιάστηκαν από την Αλίκη, με αποτέλεσμα να πειστούν να της παραχωρήσουν τα δικαιώματα του μιούζικαλ, που τόσο πολύ η ηθοποιός επιθυμούσε να ανεβάσει στο θεατρικό σανίδι.

        Η ταινία έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την περίοδο 1975-1976 η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν εξαιρετικά διάσημη στην Σιγκαπούρη και την Μαλαισία όπου παίχτηκαν τέσσερις ταινίες της. Μετά την προβολή της “Υπολοχαγού Νατάσσας” η αγγλόφωνη εφημερίδα της Σιγκαπούρης “The straits times”, έκανε συνεχώς αφιερώματα στην “εθνική μας σταρ” και όταν προβλήθηκε η επόμενη ταινία της Αλίκης “Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά”, η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της έγραψε: “Η Νατάσσα επιστρέφει, όμως τώρα είναι Μυρτώ”, στους δε κινηματογράφους η ταινία είχε τον τίτλο “Νατάσσα II”.

       Η ταινία έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια από οποιαδήποτε άλλη ταινία της εποχής και η ιστορία της ταινίας δημοσιεύθηκε με την μορφή σινερομάντζου στο περιοδικό “Ρομάντζο” για είκοσι εβδομάδες.

      

       

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ