Τι απαντά η Ευρώπη για την επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης

Προσεκτική μεν, αλλά σαφέστατη ήταν η απάντηση των Βρυξελλών στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν  για την ανάγκη επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για «εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση και την προώθηση των σχέσεών  Ε.Ε. και Τουρκίας».

Τόνισε επίσης ότι αυτή αποτελεί την  πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από  65 χρόνια και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας. «Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» σχολίασε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, τις μεταφορές, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ -Τουρκίας στην Άγκυρα- και την οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ