Αναλύσεις

Τι έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για τη «Μακεδονία» (vids)

Τι έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για τη «Μακεδονία» (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναφορικά με τη στάση που είχε τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για το ονοματολογικό των Σκοπίων, νέα δεδομένα στο πολυδιασπασμένο ταμπλό της ΝΔ ρίχνει στο τραπέζι η Εφημερίδα των Συντακτών, με την αποκάλυψη εμπιστευτικού τηλεγραφήματος του πρεσβευτή των ΗΠΑ το 2008, Ντ. Σπέκχαρντ.

Διαρροή κύκλων του Κώστα Καραμανλή στην «Ελευθερία του Τύπου», λένε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του τόνιζε «από πού βγαίνει πως εγώ είχα δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα;» .

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας, σύμφωνα με το επίμαχο εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ .

Με όλα αυτά συμπεραίνουμε, ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι κοινή με εκείνη του Κώστα Καραμανλή, με τη διαφορά ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έχουν θέσει στους όρους της διαπραγμάτευσης ως κόκκινη γραμμή επιπρόσθετα και το erga omnes(νομικός όρος -το απαραβίαστο των συνόρων έχει erga omnes ισχύ-), δηλαδή την ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις, τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό των Σκοπίων.

Το τηλεγράφημα το οποίο έχει διαρρεύσει στα Wikileaks αναφέρει χαρακτηριστικά: «In his first meeting with the Ambassador, Prime Minister Kostas Karamanlis took a hard line on te Macedonia name issue, saying he had «done hs part,» while Skopje had become increasingly intransigent. A mutually acceptable solution — which could include a composite name of «New, Upper, North, whatever Macedonia» for use in international fora and another name (i.e., the constitutional name) for internal use — had to be found now before the NATO Bucharest summit or Greece would not approve FYROM’s entry into Euro-Atlantic institutions».

Δείτε την Ντόρα Μπακογιάννη να μιλά για την Νέα και την Παλαιά «Μακεδονία»:

Ειδικότερα ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Σπέκχαρντ: «New, Upper, North, whatever Macedonia» for use in international fora and another name (i.e., the constitutional name) for internal use — had to be found now before the NATO Bucharest summit or Greece would not approve FYROM’s entry into Euro-Atlantic institutions», είχε ταχθεί στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας και συζητούσε στη βάση αυτής για ονόματα όπως «Νέα, Άνω, Βόρεια οποιαδήποτε Μακεδονία» για τα διεθνή fora και μία άλλη ονομασία (συνταγματική) για εσωτερική χρήση στα Σκόπια.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται την ώρα που πληροφορίες της «Νέας Σελίδας» από μέλη της κυβέρνησης του 2008, αναφέρουν πως η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαμηνύσει ρητά στο υπουργικό συμβούλιο πως η θέση της Ελλάδας είναι σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, με την οποία προκρινόταν η ονομασία «Democracy of Upper Macedonia» ως μία αποδεκτή λύση για τη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της αντιδιαμετρικά αντίθετης άποψης της ομάδας Σαμαρά προκύπτει και η αδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα να αρθρώσει συγκεκριμένη θέση για το ονοματολογικό, επιχειρώντας διαρκώς να κινηθεί στα θολά νερά και χωρίς να διατυπώνει σαφή άποψη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε ότι μετά το συλλαλητήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει μία δήλωση που χωρίς να λέει τίποτα για συγκεκριμένη θέση, απλά επιχείρησε να μπει στο κάδρο της συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

Στη δήλωσή του του ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εντυπωσιακή συμμετοχή που αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας», σημειώνοντας πως αυτή «εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Αυτά είναι ωστόσο αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του, στην οποία επί της ουσίας θέλει απλά να υπάρχει στο κάδρο των συλλαλητηρίων αλλά χωρίς να πει τίποτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος που στις 9 Ιανουαρίου τόνιζε πως «η γραμμή της ΝΔ είναι σύνθετη ονομασία, erga omnes, χωρίς αλυτρωτισμό»(…) ο κ. Μητσοτάκης την ίδια ώρα είναι υπέρ και εναντίον των συλλαλητηρίων, είναι υπέρ και κατά της επίλυσης του ζητήματος, είναι υπέρ και κατά της «σύνθετης ονομασίας».

Σημειώνουμε ότι όλα αυτά συζητιούνται τώρα, γιατί όπως επεσήμανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» . 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X