Αναλύσεις

Τι ήταν η «Κρυπτεία» και γιατί την εξυμνούν… οι Χρυσαυγίτες (vid)

Τι ήταν η «Κρυπτεία» και γιατί την εξυμνούν… οι Χρυσαυγίτες (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την ρατσιστική επίθεση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν Αμίρ, και την ευθύνη ανέλαβε η αυτοαποκαλούμενη εθνική αντιστασιακή οργάνωση «Κρυπτεία». Αναζητήσαμε τι ακριβώς σημαίνει ιστορικά η λέξη «Κρυπτεία» για να καταλήξουμε σε νεώτερα συμπεράσμα…

Κρυπτεία στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει η κρυφή, άρα μυστική υπηρεσία και ξενηλασία, η απέλαση των ξένων.

Συνεπώς «κρυπτεία» ήταν η αντίστοιχη μυστική υπηρεσία των σύγχρονων κρατών και «ξενηλασία» (η ξενηλασία ήταν μια πρακτική που λάμβανε χώρα στο αρχαίο σπαρτιατικό κράτος, βάσει της οποίας δεν επετρεπόταν σε κανέναν ξένο να μετοικίσει ή να διαμείνει στην πόλη αρκετό καιρό ώστε να συλλέξει πληροφορίες για την κατάσταση και τη στρατιωτική της ισχύ) η διαδικασία απέλασης για λόγους κρατικής ασφάλειας .

Όπως προκύπτει από αρχαία κείμενα, ο θεσμός της λεγομένης «κρυπτείας» προέβλεπε να παρακολουθούνται κρυφά οι είλωτες και οι περίοικοι είτε για τυχόν εξεγέρσεις είτε για κατασκοπεία και προδοσία στρατιωτικών μυστικών στους εχθρούς.

 Σύμφωνα με το wikipedia.gr, «στην αρχαία Σπάρτη, η «Κρυπτεία» ήταν ένα είδος αστυνομίας oργανωμένη από την άρχουσα τάξη του σπαρτιατικού κράτους, σκοπό είχε την τρομοκράτηση της κατώτερης τάξης των ειλώτων και την πρόληψη και καταστολή εξεγέρσεων.

Ο Αριστοτέλης, στον οποίο παραπέμπει ο Πλούταρχος, αναφέρει ότι οι έφοροι, κάθε φθινόπωρο, κήρυτταν πόλεμο κατά των ειλώτων, ώστε ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη να είναι απολύτως νόμιμος, χωρίς φόβο τιμωρίας και τη νύχτα έστελναν εκπαιδευμένους νεαρούς, τους «κρύπτες», οπλισμένους με εγχειρίδια, δηλαδή κοφτερά μαχαίρια, για να σκοτώνουν σε ενέδρα τους πιο επιφανείς, ρωμαλέους και τους πιο απείθαρχους είλωτες στα υπόδουλα στη Σπάρτη χωριά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ώστε να περιοριστεί η δύναμη των ειλώτων και να καμφθεί οποιαδήποτε βούληση επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, την εποχή της μάχης των Πλαταιών (479 π.χ.) ο υπόδουλος πληθυσμός των ειλώτων ήταν επτά φορές μεγαλύτερος από αυτόν των Σπαρτιατών, και ο φόβος εξεγέρσεων δεν έφευγε ποτέ από το νου και τους σχεδιασμούς της σπαρτιατικής ηγεσίας.

Η κρυπτεία ήταν παρούσα και στο πεδίο της μάχης, ως μονάδα του σπαρτιατικού στρατού. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς ήταν η αποστολή της, αλλά πιθανώς είχε να κάνει με ζητήματα ασφάλειας και πληροφοριών. Ο Πλούταρχος στους Βίους Παράλληλους αναφέρει ότι στη μάχη της Σελλασίας, διοικητής της κρυπτείας (Ό ἐπὶ τῆς κρυπτείας τεταγμένος) ήταν ο Δαμοτέλης.»

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βρήκε θαυμαστές… Την «Κρυπτεία» μνημόνευε σε ομιλία του στις Θερμοπύλες, το μακρινό 2008, ο άγνωστος τότε, υπόδικος σήμερα Ηλίας Κασιδιάρης.

«Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως», έλεγε με «συγκίνηση» παραφράζοντας τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της… δράσης της Χρυσής Αυγής.

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X