Υγεία

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» κατατέθηκε σήμερα (7/2/2018) στη Βουλή και «ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, από τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας», σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως υπογραμμίστηκε, η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου, αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Το συμπέρασμα της επιτροπής ήταν πως «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα», ανέφερε, όμως, ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα, τονίζοντας πως υπάρχουν ισχυρές μελέτες και ενδείξεις που τεκμηριώνουν τις θετικές επιδράσεις της κάνναβης, και μέσω του νομοθετήματος, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στα σκευάσματα στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

Επίσης, τόνισε ότι η διάθεσή τους θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών στάθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης. Υπογράμμισε ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.

Τι προβλέπει το προωθούμενο σχέδιο

Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας, δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης  που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης  οι οποίες, όμως,  χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ)  προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Υπόθεση Novartis: Τι ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας για τις μίζες

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X