Οικονομία

Τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια

Τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει αυξημένη ελευθερία, αλλά δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «La Croix» και τη δημοσιογράφο Marie Dancer.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Τον ερχόμενο Αύγουστο, η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το Πρόγραμμα. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

Φθάνουμε στο τέλος της χρηματοδοτικής στήριξης οκτώ ετών και της στενής εποπτείας της χώρας μας από τους πιστωτές της. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από μία βαθιά και σοβαρή κρίση. Η έξοδος από το Πρόγραμμα προσαρμογής, το τρίτο από το 2010, σημαίνει, συνεπώς, αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά επίσης και ευθύνες, διότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει τα μεταρρυθμιστικά σας σχέδια πριν τα κάνει δεκτά…

Όλες οι χώρες που βγήκαν από Προγράμματα προσαρμογής -Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία- υπήρξαν αντικείμενο μίας λίγο πιο στενής επιτήρησης, σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους.

Πώς προετοιμάζεστε για να βγείτε από το Πρόγραμμα;

Αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο και θα είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση. Σε πρώτο στάδιο ελπίζουμε να επιτύχουμε, ήδη από τις 24 Μαΐου, μία θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες της τελευταίας σειράς μεταρρυθμίσεων που έχουμε θέσει σε υλοποίηση της συμφωνίας του 2015.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε ενεργά την επιστροφή μας στις χρηματοδοτικές αγορές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, εδώ κι έναν χρόνο διαμορφώνουμε ταμειακά αποθέματα (cash buffers), ώστε να εξυπηρετήσουμε τις επόμενες υποχρεώσεις μας ακόμα και σε περίπτωση αναταράξεων στις αγορές.

Οι Ευρωπαίοι σας έχουν υποσχεθεί ελάφρυνση χρέους. Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Δε θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να προχωρήσουμε. Στο βαθμό που οι περισσότεροι από τους πιστωτές μας είναι μέλη της ευρωζώνης, θα έπρεπε για να μπορέσουμε να έχουμε ένα «κούρεμα» χρέους να ήταν και οι ίδιοι λιγότερο χρεωμένοι, κάτι που δεν ισχύει. Το χρέος είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, όχι μόνο ελληνικό.

Είμαστε όμως σε διαδικασία διαπραγμάτευσης της ελάφρυνσής του, ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα το χρειάζεται. Με βάση αυτόν το στόχο, το Eurogroup έδωσε μία έγκριση επί της αρχής σε μια σειρά μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση τεχνικής εξειδίκευσης. Αυτό θα μας προστατεύσει σε περίπτωση βίαιης αύξησης των επιτοκίων. Επίσης, η Γαλλία πρότεινε ένα μηχανισμό που συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με το επίπεδο της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, ένας μηχανισμός ο οποίος κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι χρήσιμος για το μέλλον και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πώς θα διατηρήσετε σε βάθος χρόνου το στόχο που ορίστηκε από τους πιστωτές σας για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%;

Αποδεχθήκαμε δύσκολους στόχους, αλλά αποδείξαμε, μέσα από τους τρεις διαδοχικούς Προϋπολογισμούς που έχουμε καταθέσει από το 2015, ότι μπορούμε να τους πετύχουμε, ενώ μάλιστα η χώρα ήταν σε κατάσταση στασιμότητας ή σε συνθήκες όχι υψηλής ανάπτυξης και χωρίς να μπορεί να επωφεληθεί από την πολύ ευνοϊκή πολιτική της ΕΚΤ. Για τα επόμενα χρόνια προβλέπουμε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, κάτι που θα μας διευκολύνει στην επίτευξη αυτού του στόχου και θα μας δώσει πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια.

Άρα δεν σχεδιάζετε νέες περικοπές;

Όχι, το αντίθετο. Όταν η χώρα θα βγει από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο, η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι μεταρρυθμίσεις λιτότητας. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε στο Eurogroup τον Απρίλιο και στις 23 Μαΐου στην ελληνική Βουλή ένα σχέδιο ανάπτυξης που περιγράφει τη στρατηγικής μας μακροπρόθεσμα.

Τι σκοπεύετε να κάνετε δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη, οι μισθοί είναι ακόμα πολύ χαμηλοί και η ανεργία σε υψηλό επίπεδο;

Η επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα πρέπει να ωφελήσει όλους αυτούς που έχουν καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Η αναπτυξιακή στρατηγική μας, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, προβλέπει συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, σε συνεννόηση και συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τρόπο που δεν θα πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλόμισθων και θα ενθαρρύνει την ιδιωτική κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα.

Θέλουμε, επίσης, να αναθεμελιώσουμε το Κοινωνικό Κράτος, να μειώσουμε τη φτώχεια και τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, αλλά επίσης να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη κινητοποιώντας τις επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, «πρασινίζοντας» την οικονομίας μας, ενθαρρύνοντας την Έρευνα και την Καινοτομία.

Τέλος, είναι φυσικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Εκσυγχρονισμός της Διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, διαμόρφωση Κτηματολογίου κ.ά. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η φοροδιαφυγή καταπολεμάται;

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος συλλογής φόρων βελτίωσε την κατάσταση όπως και η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σήμερα τα φορολογικά έσοδα ως προς το ΑΕΠ είναι συγκρίσιμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν υποδεέστερα.

Αλλά η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τις φερόμενες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Η πολιτική μας βούληση να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή διαδραματίζει ένα σημαντικό αποτρεπτικό ρόλο. Για το συγκεκριμένο λόγο, η αναπτυξιακή μας στρατηγική περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης.

Πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία ενώ οι τράπεζες είναι ακόμα εύθραυστες;

Αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο. Σύμφωνα με τα τελευταία τεστ που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανές να αντέξουν σε σοβαρές οικονομικές διαταραχές. Παράλληλα, επιταχύνουμε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους, ώστε να αυξήσουμε τη δανειοδοτική τους ικανότητα. Ακόμη, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Το σχέδιο Γιουνκέρ, τα διαρθρωτικά ταμεία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.ά.

Υπάρχουν, επίσης, ελληνικές επιχειρήσεις που είναι αρκετά ισχυρές για να μπορέσουν να δανειστούν απευθείας από τις αγορές.

Πώς βλέπετε το ελληνικό οικονομικό μοντέλο σε 10 χρόνια;

Το αναπτυξιακό μας σχέδιο εντοπίζει επτά τομείς-κλειδιά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αυτοί είναι οι μεταφορές, τα logistics, η ενέργεια, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, η ναυτιλία, ο φαρμακευτικός τομέας και ο τουρισμός με διάρκεια.

Για παράδειγμα, επιθυμούμε η τουριστική περίοδος να διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Επίσης, να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα. Παρομοίως, ως ναυτική δύναμη θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία. Θέλουμε επίσης να προσεγγίσουμε περισσότερες οπτικοακουστικές παραγωγές κ.ά. Η οικονομία μας έχει πολλές δυνατότητες, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να ανακάμψει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X