Τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018

Το «Μακεδονικό», επιδρά καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις

Ο Πρόεδρος του EYROGROUP είναι μαρτυριάρης.  Χωρίς προσχήματα, αποκαλύπτει   τη βασική αιτία της μνημονιακής υπερφορολόγησης – των περικοπών – της εσωτερικής υποτίμησης  : « Είχαμε τραπεζική και δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από  τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσουμε τις Τράπεζες. Έχει δίκιο ο κόσμος που μας επέκρινε  λέγοντας πως όλες οι επιβαρύνσεις έγιναν για να σωθούν οι Τράπεζες…».

Δεν έγινε  όμως μόνον για τις Τράπεζες η μεταμνημονιακή  κοινωνική εξαθλίωση στη χώρα. Έγινε και γιατί συνεχίστηκε –  με τις Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –  η ρεμούλα που αφαιρούσε πόρους από τον δημόσιο κορβανά. Έγινε και  γιατί συνεχίστηκε  η λεηλασία της  δημόσιας περιουσίας  – η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην υγεία – η κραιπάλη στις αμυντικές δαπάνες – το λαθρεμπόριο – η μεταφορά πλούτου  στους φορολογικούς παραδείσους  από  την προνομιούχα διαπλεκόμενη ελίτ που αδιαφορούσε για τη χρεοκοπία της χώρας (  στην Ελβετία εκτιμάται ότι βρήκε καταφύγιο η διαφυγή κεφαλαίων Ελλήνων πλουσίων ύψους 120 δις ευρώ, ενώ αγαπημένοι προορισμοί ήταν η Καραϊβική – τα νησιά της Μάγχης – η Σιγκαπούρη – το Λουξεμβούργο… με συνολική συγκέντρωση κεφαλαίων περί τα 550 δις ευρώ ) .  

« Η  ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και  μετά μακρά περίοδο αντιρρήσεων  ο κ.Τσίπρας εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής διότι μόνον έτσι θα μπορέσει να απελευθερώσει τη χώρα του από τη δανειακή βοήθεια και να την οδηγήσει και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές» έγραφε την 1-11-17 η HANDESBLAT και σημείωνε : « ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ κ.ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ». Με την ίδια οπτική ο Αλέξης Τσίπρας βραβεύθηκε  στο ΠΑΡΙΣΙ για τη δέσμευσή του στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες. Στο Ιδεώδες που περιέγραψε και στο ‘Ιδρυμα Νιάρχου και στο Παρίσι και στο Μέγαρο Μουσικής πρόσφατα : Ένα νέο Πολιτικό – Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα στην Ενωμένη Ευρώπη  αλλά και τη Δημιουργική Απασχόληση – τις  Επενδύσεις – τη Δίκαιη Ανάπτυξη – τον Κοινωνικό Πυλώνα –  την άρση των Ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών.

 Η  χώρα πρέπει να βγεί από την Κηδεμονία  των δανειστών της την 21η Αυγούστου του 2018, χωρίς νέες « υβριδικές» δεσμεύσεις, με μαξιλάρι ασφαλείας , με εμπορεύσιμο ομόλογο  και χωρίς  να παγιδεύεται από  νεοφιλελεύθερες συνταγές. Πρέπει να αποδεσμευτεί από τη σκληρή επιτροπεία   με επιλογές στα ζητήματα των φόρων – των δαπανών – των διαρθρωτικών  μεταρρυθμίσεων –  της αναπτυξιακής πολιτικής – της κοινωνικής πολιτικής…  που να διασφαλίζουν την συνολική ανασυγκρότησή της : του παραγωγικού της   δυναμικού –  της δημόσιας διοίκησης – του αναπτυξιακού μοντέλου. Με επιλογές  που οφείλουν  να ενσωματώνουν  συμπεράσματα από τη κατανόηση  όλων των αίτιων που προκάλεσαν τα εκρηκτικά ελλείμματα – την υπερχρέωση της χώρας.     

Ασφαλώς, και μετά την 21η Αυγούστου, η εποπτεία θα συνεχίσει να υπάρχει, αφού  όλα τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ  βρίσκονται υπό τις διατάξεις του νεοφιλελεύθερου Συμφώνου  Δημοσιονομικής Πειθαρχίας και επιπλέον υπάρχουν συμφωνίες που καθορίζουν την σκληρή διαδικασία αποπληρωμής του χρέους. Δεν θα υπάρχουν  όμως οι ασφυκτικές πιέσεις για τις επιλογές μας. Θα είμαστε εμείς που θα αποφασίζουμε για τον ΕΝΦΙΑ, για τους φορολογικούς συντελεστές, για τους έμμεσους φόρους –  τον ΦΠΑ, για το ΕΚΑΣ, για ασφαλιστικές εισφορές – μισθούς και συντάξεις,  για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, για  το ποιους –  πως  – πόσο θα φορολογούμε, για τις ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  που πρέπει να κάνουμε,  αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων – για την εξουδετέρωση της σπατάλης – για τη κατάργηση της διαφθοράς –  για την κατανομή των δαπανών μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ