Θέμα

Το «φάντασμα» του Σόιμπλε είναι εδώ! Αδιόρθωτοι οι «Βόρειοι» και νέο ναυάγιο στο Eurogroup!

Το «φάντασμα» του Σόιμπλε είναι εδώ! Αδιόρθωτοι οι «Βόρειοι» και νέο ναυάγιο στο Eurogroup!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα! Με ή χωρίς Σόιμπλε, η “σκληρή” Ευρώπη, με μπροστάρισσα την Γερμανία είναι ξανά εδώ. Χωρίς αποτέλεσμα και το χθεσινό Eurogroup. Μετά από σχεδόν 16 ώρες τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία. Έτσι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο Πέμπτη σε νέα τηλεδιάσκεψη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρουν κοινό τόπο. Κι όλα αυτά ενώ το… εφιαλτικό “δίπολο” Βορρά και Νότου επανέρχεται.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως αποδείχθηκε χθες οι διαφωνίες είναι πολύ μεγάλες και η προσπάθεια να γεφυρωθούν μόνο εύκολη δεν είναι. Αν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα αποφευχθεί το ναυάγιο.

Το κλίμα στον συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ έντονο. Η Ιταλία επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου. Αλλά και στην δανειοδότηση από τον ESM χωρίς να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις χωρίς ωστόσο κάποια εξ αυτών να συγκεντρώσει  ισχυρή αποδοχή.

Τα δύο στρατόπεδα στο Eurogroup

Το χθεσινό Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Από την μία πλευρά ο γερμανικός άξονας που συμμετέχουν εκτός από την Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία. Από την άλλη οι έντεκα στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η λύση που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, συνιστώντας μέσα από έναν συμβιβασμό, αλλά και μία επαρκή απάντηση στο έλλειμμα χρηματοδότησης που υπάρχει στα κράτη – και στην Ελλάδα – ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση που μετατρέπεται πλέον σε οικονομική κρίση,  δεν βρέθηκε.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. Ένα πακέτο που το απαρτίζουν:

– 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

– Ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure).

– Και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Στυλώνουν τα πόδια Γερμανία και Ολλανδία και… ναυάγιο στο Eurogroup

Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις. Με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα. Το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου στο Eurogroup. Ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί. Κι αυτόκαθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Όλα αυτά ενώ το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη. Γεγονός που σημαίνει τι; Όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του.

Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν… ούτε να ακούνε για κάτι τέτοιο! Κάπως έτσι, κάθε χώρα επέμεινε στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X