Επιλογές

Το πρωινό ξύπνημα είναι βασανιστήριο- Βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το πρωινό ξύπνημα είναι βασανιστήριο- Βλάπτει σοβαρά την υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το σύγχρονο βασανιστήριο των ανθρώπων είναι το να ξυπνούν νωρίς το πρωί, πριν από τις 10 η ώρα και να δουλεύουν!

Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης, η εργασία που ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί, οδηγεί στην αύξηση του άγχους στους ανθρώπους, καθώς και στην εξάντληση τους, αφού δεν τους επιτρέπει να κοιμηθούν αρκετά, ενώ διαταράσσει και τον κιρκαδικό τους ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό τους ρολόι.

Το τελευταίο φυσικά και δεν είναι αμελητέο, μιας και το βιολογικό ρολόι είναι αυτό που ρυθμίζει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό, την έκκριση ορμονών, την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά και την αντίληψη του χρόνου. Δυστυχώς για όσους δουλεύουν πριν από τις 10 το πρωί, διαταράσσουν τους ρυθμούς του και άρα απορυθμίζοντας την καθημερινή ρουτίνα του οργανισμού.

Γαβρόγλου: Του χρόνου τα σχολεία θα ξεκινούν 9

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, Πωλ Κέλλεϋ, το ξύπνημα πριν τις 10 επιβαρύνει την καρδιά και το συκώτι, διότι τους ζητά να λειτουργήσουν στο έπακρο δύο ή τρεις πριν από την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας τους.

Προκειμένου να πραγματοποιήσει το πείραμα του, ο Κέλλεϋ έλαβε ως δείγμα τους μαθητές ενός σχολείου, του οποίου το ωράριο άλλαξε, μεταβάλλοντας την ώρα έναρξης των μαθητών από τις 8:30, στις 10:0. Αυτό που διαπίστωσε, ήταν ότι οι μαθητές έδειξαν μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ βελτιώθηκε και η παραγωγικότητα τους.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, καλώς ή κακώς κανείς δε μπορεί να αλλάξει το βιολογικό του ρολόι, μιας και ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εκ φύσεων συγχρονισμένος με την ηλιοφάνεια και τα στάδια της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το σώμα να ξυπνάει τις ώρες που του επιβάλλει το ξυπνητήρι, όμως στην πραγματικότητα ανοίγουν μόνο τα μάτια, ενώ ο οργανισμός συνεχίζει να κοιμάται. Μπορεί λοιπόν εσείς να υπακούτε στο πρωινό ξύπνημα, όμως η έλλειψη ύπνου που προκύπτει, μετατρέπεται σε ένα καθημερινό βασανιστήριο.

Τέλος, ο Κέλλεϋ τονίζει πως αν άλλαζαν τα ωράρια στη δουλειά και το σχολείο και μεταφέρονταν δυο ή τρεις ώρες παρακάτω, τότε οι υπάλληλοι δε θα έμοιαζαν με ζόμπι που χρειάζονται να πιούν δυο και τρεις καφέδες για να ξυπνήσουν και θα ήταν περισσότερο παραγωγικοί, χαρούμενοι, εστιασμένοι και χρήσιμοι.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X