Τουρκία

Τουρκία: Ο πληθωρισμός καλπάζει και τσακίζει τον Ερντογάν

Τουρκία: Ο πληθωρισμός καλπάζει και τσακίζει τον Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός εδώ κι 1,5 χρόνο κι αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται πάλι η πίεση στις αγορές, οι αυξήσεις στα αγαθά είναι ανεξέλεγκτες και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει πάλι τα επιτόκια, για τρίτη φορά σε τέσσερις μήνες, κάτι που αντίκειται και πάλι στην πολιτική Ερντογάν.

Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ENAGrup (ENAG), ένα ανεξάρτητο ίδρυμα που παρακολουθεί τον πληθωρισμό της Τουρκίας.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,43% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η ENAG, ενώ νωρίτερα σήμερα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3% το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι το έτος θα κλείσει με πληθωρισμό 10,5%.

Οι ανησυχίες ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών της αντιπολίτευσης σχετικά με την ακρίβεια των τουρκικών στοιχείων για τον πληθωρισμό έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, μετά από σχεδόν τέσσερις πανομοιότυπες μετρήσεις του ετήσιου πληθωρισμού από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο και από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Στατιστικής Υπηρεσίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, μειώνεται και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι τιμές στα καταστήματα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

Αυτή η δυσπιστία έχει οδηγήσει αρκετούς Τούρκους να πωλούν λίρες για ξένο νόμισμα, προκειμένου να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, όπως επίσης και ξένους επενδυτές να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, αντί να ενεργούν προληπτικά για τον έλεγχο των αυξήσεων των τιμών, η κεντρική τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της λίρας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης σε βάρος του πληθωρισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X